Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Hand sträcker fram vattenglas.

Publicerad:

Den 22 mars är det Världsvattendagen

Världsvattendagen äger rum den 22 mars varje år och årets tema är grundvatten. Dagen grundades 1992 av FN för att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Passande nog infaller den under kommunens Klimatvecka.

Vattnet lånas, används och återförs till vattnets eviga kretslopp. Det innebär att vi måste hushålla med vattnet och tänka långsiktigt – inte minst inför framtidens utmaningar med torka, global uppvärmning och föroreningar.

En viktig naturresurs

Helen Löfgren Larsson är chef för avfall, vatten och avlopp på Strömsunds kommun och hon menar att vårt vatten väl värt att uppmärksammas.


– Vi har en fantastisk vattenkvalitet och vårt dricksvatten är en naturresurs som vi behöver vårda och aktivt arbeta med. Det ligger mycket arbete bakom vårt kommunala dricksvatten, säger hon.


Förra året producerade de kommunala vattenverken 1,2 miljarder liter dricksvatten.

Läs mer om Världsvattendagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så kan du hushålla med vattnet

  • Använd mindre vatten. Du kan exempelvis ta färre och snabbare duschar. Visste du att Gunde Svans rekord är på 1 minut och 23 sekunder? På den tiden hann Gunde klä av sig, duscha och tvätta håret samt klä på sig igen.
  • Under sommaren kan det bli vattenbrist. För att minska din vattenförbrukning kan du använda regnvatten eller dagvattenbrunnar för att vattna dina växter och plantor.
  • Gillar du kallt vatten? Ställ in en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: