Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Systemet för utomhusvarning finns i Strömsunds tätort.

Publicerad:

Testet av utomhusvarningen Hesa Fredrik sker som vanligt måndag 7 mars

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars sker testet av utomhusvarningen som finns i Strömsunds tätort. Med tanke på det skärpta omvärldsläget vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap betona att signalen bara är ett test och inte en skarp varning för fara.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Test sker som planerat 7 mars

Nästa test sker måndag den 7 mars klockan 15.00. Med anledning av det oroliga omvärldsläget till följd av Rysslands invasion av Ukraina vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betona att utomhusvarningen bara är ett planerat test och inte en skarp varning för fara. Testen avslutas klockan 15.05 med signalen ”Faran över”.


På MBS:s webbplats finns mer information om signalen Viktigt meddelande till allmänheten. Där finns också information på flera språk.

Läs mer om Hesa Fredrik på msb.se / Information about Hesa Fredrik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: