Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Person håller i pappersrulle och toalettstol i bakgrunden.

Bara tre saker hör hemma i toaletten: Kiss, bajs och toalettpapper!

Publicerad:

Toalett-vett inför världstoalettdagen 19 november

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då globala sanitetsfrågor uppmärksammas över hela världen. Ett stort problem är att vi spolar ner saker som inte hör hemma i våra toaletter. Uppmärksamma dagen genom att lära dig lite toalett-vett.

Att spola rätt är lätt – bara kiss, bajs och toalettpapper hör hemma i toaletten och ingenting annat. Men tyvärr spolar många fortfarande ner våtservetter, hushållspapper, tamponger, tops med mera. Toaletten är dock ingen papperskorg. Att använda hushållspapper och ”fultorka” sig är ingen bra idé, det löses inte upp som toalettpapper gör och kan därför orsaka stopp och översvämningar.

En mänsklig rättighet

Trots att tillgång till sanitet är en mänsklig rättighet lever idag nästan två miljarder människor i världen utan tillgång till en toalett. Det innebär att det finns fler människor i världen som har en mobiltelefon än som har en toalett. Den 19 november är det Världstoalettdagen, se dagen som ett tillfälle för dig att se över ditt toalett-vett.

Information om Världstoalettdagen på Wateraid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Toalett-vett inför Världstoalettdagen

*Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

*Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper – vanligtvis hushållspapper. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där du kan slänga hushållspapper, våtservetter och annat skräp. Hela påsen ska du sedan slänga bland förbränningsbara sopor. Källsortera förpackningar.

Det här får du slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: