Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Liten och stor på promenad.

Kontakt­familj, kontakt­person

En kontaktfamilj är en vanlig familj som känner att de har tid och plats att hjälpa andra barn och deras föräldrar. En kontaktfamilj kan man få genom att göra en ansökan hos individ- och familjeomsorgen.

Svårigheter i den egna familjen som till exempel sjukdom eller social problematik, kan medföra att en del barn och ungdomar för en längre eller kortare tid behöver en kontaktfamilj som de kan träffa, bo hos ibland eller på annat sätt ha som stöd i tillvaron.

Är du intresserad av att hjälpa till?

Kan du tänka dig att bli kontaktperson eller att din familj kan bli kontaktfamilj? Här finns möjlighet för en vanlig familj som känner att de har tid och plats att hjälpa andra barn och deras föräldrar.

Att vara kontaktfamilj

Det finns olika anledningar till att barn behöver en kontaktfamilj. Ofta beror det på något i barnets livssituation. En kontaktfamilj ska fungera som en trygg miljö där det finns vuxna som lyssnar och ser barnets behov. Kontaktfamilj är en insats som individ- och familjeomsorgen kan erbjuda när en förälder saknar nätverk av släktingar och vänner, eller när det nätverk som finns inte kan ge det stöd som föräldern och barnet behöver.

 

Som kontaktfamilj öppnar du upp ditt hem för ett eller flera barn. Vanligtvis vistas barnet hos kontaktfamiljen en till två helger per månad. Det viktigaste är att kontaktfamiljen har tid, är intresserade och lyhörda samt att det finns ett engagemang för barn.

Att vara kontaktperson

Som kontaktperson träffar du personen som har fått insatsen regelbundet för att umgås och hitta på olika aktiviteter tillsammans. Det kan vara allt från att ta en promenad, fika, gå på bio eller planera inköp. Behoven utgår ifrån personens behov och intressen. Du bör du ha tid och intresse för andra människor, en vilja att hjälpa och en trygg livssituation. Det krävs inga särskilda kvalifikationer. Kontaktperson kan erbjudas till barn, ungdomar eller vuxna som behöver ett socialt stöd i vardagen.

Intresseanmälan för att bli kontaktperson eller kontaktfamilj


Personuppgifter
Personuppgifter

Hemmavarande barn
Hemmavarande barnTidigare erfarenhet av att vara kontaktperson eller kontaktfamilj? * (obligatorisk)
Tidigare erfarenhet av att vara kontaktperson eller kontaktfamilj?Relaterad information

Kontakta oss

Individ- och familjeomsorg

Storgatan 4

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: