På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Jägare med hund

Jakt

Jaktintresset är stort i Strömsunds kommun. Här kan du jaga ripa på fjället, jakttillståndet köper du på www.natureIT.se. Du kan också jaga i skogsterräng, fråga turistinformationerna i Strömsund och Gäddede.

Björnjakt

Licensjakt på björn börjar i slutet av augusti. 2019 års björnjakt omfattar högst 100 björnar fördelade i länet.

Älgjakt

En viktig del i Jämtlands läns jaktkultur är den årliga älgjakten. Varje år fälls det cirka 15.000 älgar inom områden som förvaltas av Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Älgjakten startar alltid den första måndagen i september. Det nya älgjaktssystemet, som syftar till vård av älgstammen med bland annat jakt efter licens, förutsätter stora, stabila licensområden. Det i sin tur förutsätter samverkan mellan markägare och jägare.

Fällavgifter

Fällavgifterna är 250 kronor för vuxen älg och 50 kronor för årskalv i älgförvaltningsområdet som förvaltas av Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Älgförvaltning

Den nya älgförvaltningen har resulterat i att länet är uppdelat i sex älgförvaltningsområden. I varje älgförvaltningsområde finns en ansvarig älgförvaltningsgrupp, sammansatt av tre markägarrepresentanter och tre jägarrepresentanter. Dessa grupper ska uppföra en älgförvaltningsplan och i den lämna förslag på minsta arealer för licenser samt på tilldelning.

Vården av älgstammen bör inriktas mot att bevara en livskraftig älgstam av hög kvalitet. Jakt och avskjutning ska anpassas till älgstammens produktion. Cirka hälften av avskjutningen ska utgöras av älgkalv.

Fågeljakt

En kylig januaridag passar det att gäcka tjäder- och orrtuppar i gammelskogen. Jaktkorten köper du via www.natureIT.se.

Småviltsjakt på renbetesfjäll

Jämtlands län erbjuder småviltsjakt på över 1,5 miljoner hektar renbetesfjäll fördelat över elva samebyar. Det är länsstyrelsens uppgift att förvalta och upplåta denna jakt.

Länsstyrelsen förvaltar

Småviltsjakten på renbetesfjällen i Jämtland bedrivs inom elva samebyar fördelade över hela länet. Det är länsstyrelsens uppgift att förvalta och upplåta denna jakt. Sedan 2007 samarbetar Jämtland med Västerbotten och Norrbotten för att småviltsjakten på statlig mark ska genomföras på ett likartat sätt.

Nya regler från 1 april 2017

Den första april 2017 börjar ändringarna i rennäringsförordningen att gälla.

 

Ändringarna innebär att den som inte är svensk medborgare måste visa att de har en nära anknytning till Sverige för att få köpa jakttillstånd.

 

Nära anknytning har exempelvis den som äger en fastighet eller är anställd i Sverige.

Kontakta oss

Strömsund turism

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 26 februari 2020