Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
En liten timrad stuga på en stolpe, en så kallad njalla.

Njallans tak består av torv och gångjärnen är specialbeställda från smedjan i Gåxsjö.

Publicerad:

Njallan vid samiska vistet är färdig

Under sommaren har det samiska vistet på Ströms hembygdsgård utökats med en njalla, som är en samisk förrådsbod.

År 2016 invigde kommunen det samiska vistet och torvkåtan på Ströms hembygdsgård i Strömsund. Vistet ligger vackert invid Ströms Vattudal och används i många sammanhang, bland annat i den samiska modersmålsundervisningen.

Samisk förrådsbod

Under sommaren 2021 har torvkåtan fått sällskap av en njalla, en samisk förrådsbod. Njallan står på en stock och har en ”stege” som är gjord av en trästock med utsågade trappsteg.

– Traditionellt ska stegen kunna plockas undan när ingen bor i vistet, men vid hembygdsgården så är den fastsatt och det finns också räcken på varje sida så att det går att hålla i sig i om någon vill gå upp, säger kommunens samiska samordnare Aanna Johansson Larsson.

En hage för djur

Njallans tak består av torv och gångjärnen är specialbeställda från smedjan i Gåxsjö. I njallan brukade samerna förvara mat och saker som familjen behövde då de flyttade tillbaka med sina renar, men i njallan vid samiska vistet förvaras inget.

– Under sommaren har det också byggts upp en liten hage bredvid njallan som kan användas av någon ren eller häst som kommer på besök, säger Aanna Johansson Larsson.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: