Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Barn och vuxen håller varandras händer.

Adoption

Att adoptera ett barn kräver stor eftertanke och planering. Det är en omvälvande omställning att få ett barn i familjen. Även om ni väntat och längtat under lång tid kan det vara svårt att föreställa sig hur det kommer att bli.

Vem får adoptera?

Förutsättningar utifrån föräldrabalken är:

  • Den sökande har uppfostrat eller vill uppfostra barnet, eller att det annars med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökande och barnet finns särskild anledning till adoptionen.
  • Den som adopterar ska vara minst 25 år.
  • Man får inte ge eller lova ersättning. Det vill säga, man får inte ta betalt för barnet i någon form och inte heller låta sig betalas för att ta hand om barnet.
  • Enbart gifta makar eller de som ingått partnerskap kan adoptera tillsammans.
  • Ensamstående kan också adoptera ett barn.

Hur går det till?

Om ni bestämt er för att adoptera ett barn lämnar ni en ansökan till socialnämnden för att få ett medgivande. För att socialnämnden ska kunna bedöma om ni ska få ett medgivande eller inte, gör nämnden en grundlig utredning. Det är familjerättens personal som gör utredningen och de har sekretess. Besök och samtal är kostnadsfria. Familjerättssekreterare kan ge mer upplysningar. 

Kommunalt bidrag till adoption

Försäkringskassan ger bidrag vid adoption. Dessutom ger Strömsunds kommun ett särskilt ekonomiskt bidrag till par som är skrivna i kommunen och adopterar barn. Det beslutet tog kommunfullmäktige 19 april 2000.

Kontakta oss

Individ- och familjeomsorg

Storgatan 4

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: