På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Stekenjokk längs Vildmarksvägen


Datum: 2017-01-01 – 2018-10-31

Kategori: Vandring | Natur

Vägen slingrar sig genom milsvida skogar, över fjäll och utmed sjöar och tjärnar. Den börjar i Strömsund och letar sig förbi Gäddede, över det vidsträckta fjällmassivet Stekenjokk och vidare ner i Kultsjödalen mot Vilhelmina i Västerbotten.

Naturen längs Vildmarksvägen är lika vild och otämjd som när de första människorna vandrade in för länge sedan. Njut av att färdas genom vildmarken.

På väg norrut från Strömsund åker man igenom Sveriges björntätaste område. Här kan man göra en avstickare till det imponerande Hällingsåfallet. Vattnet störtar ner, ca 40 meter i norra Europas längsta vattenfyllda kanjon.

I Gäddede finns det mesta av Frostviken komprimerat i Frostvikens naturinformation som ligger i turistbyråns lokaler. För att ta del av den unika fjällflora som området erbjuder kan man besöka Frostvikens Fjällpark. Parken invigdes sommaren 2012 och ligger vid turistbyrån i Gäddede.

Vägen ringlar sig vidare förbi Jormvattnet, Stora Blåsjön, Ankarede med kapell och samisk kyrkstad, fram till Ankarvattnet. Parkeringen här är utgångspunkt för turen till Korallgrottan, Sveriges längsta.

I närheten ligger även Bjurälvens naturreservat, se Guldkornet Korallgrottan/Bjurälven. Uppe på Stekenjokk går vägen över kalfjället. Här kan snödrivorna vara sju meter höga när vägen snöröjs i början av juni. Vill man ta en tur på skidor är det inga problem, trots att det är mitt i sommaren. Den milsvida utsikten är hänförande med fjällets blomsterprakt som inramning. Djurlivet är omfattande efter vägen och det finns möjligheter att se både rovdjur och rovfåglar samt ren. Den 50 mil långa vägen sträcker sig från Strömsund via väg 342 till Gäddede, över fjället vid Stekenjokk in i Västerbotten.

Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni - 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen, men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj. En del av snön ligger kvar under sommaren. Då kan du ofta se en flock renar som söker svalka på någon snöfläck. Vandra eller åk skidor direkt i anslutning till vägen. Visa hänsyn till växt- och djurliv.

Vildmarksvägen 1400px

Vildmarksvägen 1400px

Om denna aktivitet

Telefonnummer
0670-164 00

Senast ändrad/granskad: 24 april 2017