På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Bjurälven naturreservat


Datum: 2016-11-17 – 2018-10-31

Kategori: Guidade turer | Vandring | Natur

Med en kombination av kalksten, vatten, sand och dalgångens mikroklimat väcker Bjurälvens karstlandskap vår nyfikenhet. Bjurälvens naturreservat med sitt dramatiska landskap, kraterliknande gropar och den vindlande, delvis underjordiska Bjurälven är därför ett självklart besöksmål bland pärlorna i den svenska naturturismen.

Bjurälven är Skandinaviens största karstlandskap – ett säreget naturreservat. Bjurälven kallas också ”den osynliga älven” eftersom den bitvis rinner under jord. Längs älvfåran har vattnet format slukar, sifoner, doliner, trattar och grottor och längs stigen som leder fram till älven finns en unik flora. I Bjurälven hittar du Sveriges längsta undervattensgrotta. Hittills är den karterad 1,7 km men arbetet med att utforska grottsystemet fortsätter. På grund av sin unika karaktär utsågs Bjurälven 2014 till Sveriges mest spännande geologiska sevärdhet i Geologiskt Arv.

I närheten av Bjurälven finns Korallgrottans naturreservat – Korallgrottan är Sveriges längsta grotta och ännu inte färdigutforskad. Grottan upptäcktes 1985 och idag är cirka sju km av grottan karterad. Det rinnande vattnet, som kemiskt löst ut kalken och bildat tunnlarna och salarna, har också skapat vackra och säregna former i den blåaktiga kalkstenen. En guidad tur i grottan bjuder på spänning, tystnad och en annorlunda naturupplevelse.

Från gården i Leipikvattnet till karstområdet är det ca 3 kilometer vandring. Vid karstområdet finns en raststuga. Därifrån kan man sedan välja en slinga på 3 eller 6 kilometer runt området.

Bjurälven rinner över ett ca 3 kilometer långt område med kalkberggrund. Det är vattnets kolsyra som i kontakt med kalken i berggrunden har format naturen i Bjurälven. Ett sådant område kallas för karstområde och detta är Sveriges mest utpräglade karstlandskap.

Bjurälvens karstlandskap utsågs till vinnare i tävlingen Geologiskt arv 2014 i konkurrens med några av Sveriges mest spännande geologiska sevärdheter.

Utgångspunkt: P-plats vid gården vid Leipikvattnet.

För en guidad vandring kontakta Vilseledaren.

Bjurälven

Bjurälven

Om denna aktivitet

Telefonnummer
076-145 48 91, 073-903 35 97
E-postadress
Faciliteter
  • Barnvänligt
  • Grupparrangemang
  • Skolarrangemang
  • Guidade turer
Pris
Guidad heldagstur: SEK 850/vuxen, SEK 650/ungdom 16-20år, barn gratis i vuxet sällskap

Senast ändrad/granskad: 24 april 2017