På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Hällmålningar vid Fångsjön


Datum: 2018-01-10 – 2020-01-31

Kategori: Sevärdheter | Historiskt | Natur

" Spången är i dåligt skick, detta kommer att åtgärdas under 2019"

Vid Fångsjön, 10 km öster om Strömsund, finns några hällmålningar målade på en klippa vid sjön. En stig är uppmärkt från parkeringen och ner till sjön, ca 400 m. Här finns dessutom informationstavlor.

Hällmålningar är svåra att datera. Svenska hällmålningar är troligen minst 3 800 år gamla, kanske så mycket som 7 000 till 8 000 år.

Av Sveriges cirka 30 registrerade hällmållningar och circa 30 000 fångstgropar finns de flesta i mellannorrland. Därför är det heller ingen slump att älgen finns i Jämtlands landskapsvapen och är Jämtlands symboldjur.

Färgen som används är rödockra som troligen blandats med fett. Järnoxiden i ockran har gått i kemisk förening med berget som gör att hällmålningarna syns än i dag.

Namnlös

Namnlös

Om denna aktivitet

Plats
Fångsjön

Senast ändrad/granskad: 13 november 2018