På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Lyssna på sidan Lyssna

Beppeutställning

Öppet måndag–fredag.

Hembygdsgården, Strömsund

Utställningarna ”Mannen i Vattudalen” och ”På väg” är gjorda av Beppes dotter, Camilla Wolgers. Utställningarna handlar om de 17 år som familjen stora delar av åren vistades på Öhn utanför Strömsund, samt speglar Beppes liv och olika produktioner genom åren. Här finns flera av Beppes ägodelar.

Från 1968 bodde och verkade Beppe Wolgers på Öhn i Strömsund och han är starkt förknippad med bygden. Sedan tidigare finns figuren ”Jätten Jorm” från filmen Dunderklumpen placerad vid Hembygdsgården. Beppe tog Strömsund till sitt hjärta och det var ömsesidigt.

 

Utställningarna "Mannen i Vattudalen” och ”På väg” finns i den gamla hölogen på Strömsunds hembygdsgård. Här finns flera av Beppe Wolgers ägodelar, bilder visas på väggarna och fakta om Beppe och hans konstnärskap får besökarna genom ljudinspelningar.

Jamtamots hederspris

Beppe spelade Pippi Långstrumps pappa Efraim och han var Baloos röst i Djungelboken. Han skrev också många sångtexter; bland annat ”Sakta vi gå genom stan” som blev en hit med Monica Zetterlund och tillsammans med Povel Ramel skrev han texten till ”Ta av dej skorna”.


Han skrev många revytexter och han gav ut flera diktsamlingar. Han fick Jamtamots hederspris 1975 för sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland.

Dunderklumpen

Här i Jämtland är nog Beppe mest ihågkommen för filmen Dunderklumpen som kom 1974. Handlingen utspelar sig på Öhn i Strömsund vidare upp längs Ströms Vattudal dit Dunderklumpen kommer till en familj och väcker dotterns dockor till liv.


Coronainformation

Utställningarna går att besöka sommaren 2021, med reservation för hur många besökare det är samtidigt.

Övrig information

Kontaktinformation arrangör

Ströms hembygdsförening, 0670-61 12 32


Webb: https://www.hembygd.se/strom/page/19902länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Prisinformation

80 kr. Öppet måndag till söndag, kl. 9–15.


Information om tillgänglighet

Handikapptoalett, Parkering

Beppes arbetsplats med bland annat hans skrivmaskin och skinnjacka.

Utställningens affisch

Arrangören har meddelat att de har gjort riskreducerande åtgärder enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Läs Folkhälsomyndighetens rekommendationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Två personer håller en armlängd mot varandra.

Som besökare uppmanas du att hålla en armlängds avstånd och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: