Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Knivar som eleverna i årskurs nio på Vattudalsskolan har tillverkat.

Publicerad:

Vattudalselever visar upp slöjdalster

Eleverna som nyligen gick ut årskurs nio på Vattudalsskolan i Strömsund har under hela läsåret arbetat med ett projekt där de formgett och tillverkat en brukskniv med tillhörande knivslida. De har även fått desgina och tillverka valfri förvaring eller klädesplagg ämnat för friluftsliv. Här kan du se några av alstren.

I arbetet med sina bruksknivar har eleverna hämtat sin inspiration från olika källor, skissat på idéer, förfinat, gjort ritningar och tillverkat en modell av vald skaftform i träslaget lind.

Många material att välja bland

Vid behov har de vidareutvecklat sina idéer och eleverna skaftade därefter sitt knivblad utifrån egen design i önskat material. Bland materialen fick de välja mellan träslagen körsbär, valnöt, ek, björk, alm och jarrah, vulkanfiber i olika färger, metaller som koppar, mässing och aluminium samt horn av ren, älg och buffel. Knivslidan tillverkade de sedan i läder, även då utifrån egen design för att passa till kniven.

Unika knivar

I år resulterade projektet i ett 30-tal knivar – alla unika i sitt slag.

– Projektet är krävande men eleverna gör verkligen sitt bästa och blir oftast riktigt nöjda och stolta över sitt färdiga slöjdföremål, säger Maria Edholm, lärare i trä- och metallslöjd.

Plagg för friluftsliv

På textilslöjden har eleverna, under handledning av läraren Hannah Breger, under läsåret tillverkat en valfri förvaring och/eller klädesplagg ämnat för friluftsliv.

 

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: