| Press

Strömsundshjärtat


VISIT STRÖMSUND


Lyssna på sidan Lyssna

Gervenåkko/Gelvenåhkoe

Stekenjokk • Område: Frostviken, Vildmarksvägen

Kategori: Vandring

Gelvenåhkoe ligger i naturreservatet Skåarnja. Detta är ett fågelskyddsområde, viktigt för flera sällsynta fågelarters häckning, därav tillträdesförbud 10/6-10/7.

Start: Parkera går det att göra öster om vägen på en liten plan vid bäcken. Toppen är skymd men följ bäckfåran i sydostlig riktning. Den delar sig och du svänger söder/sydväst och nu ser du mot toppen.

Toppturen

På toppen har du en storslagen utsikt över kalfjället. Västerut ser du Sipmeke med den högsta punkten i Norge på 1423 möh. I nordväst har du Muretjakke 1206 möh. Den ligger i skärningen Norge/Sverige och Lappland/Jämtland. Norrut skymtar du "resterna" efter Stekenjokksgruvan. I nordost finner du en nordligare och högre topp i Gervenåkko massivet 1141 möh. Lite längre norrut ligger Domprosten, som ingick i Toppkortet 2020. I sydost ser du mot Borgafjällen.

Övrigt

Gelvenåhkoe ligger i naturreservatet Skåarnja i närheten till Stekenjokk och är ett renbetesland. Det är kalvningsområde för norra Jämtlands och södra Lapplands samebyar.


I området finns 12 fjällrävslyor, de flesta aktiva. Valpkullarna varierar i antal beroende på tillgången av smågnagare. Tiken valpar bara om hon är i god kondition. Största utmaningarna är bristen på lemmel och att antalet rödrävar ökar. Länsstyrelsen stödutfodrar, bevakar lyorna, upptäcker och behandlar skabb, utför rödrävsjakt. Besökare måste stanna på behörigt avstånd och spana med kikare.


Svårighet: Lätt vandring på kalfjället. Barnvänligt möjlig från ca.4 år.


Andra besöksmål i närheten: Gaustafallet, Bjurälven och Korallgrottan.


Kordinater enligt Sweref 99: N72133385 E0469981

Övrig information

Kontaktinformation

Gäddede turistinformation, 0672- 41 67 30.


Webb: www.jormvattnetsif.se Länk till annan webbplats.

Facebook: www.facebook.com/jormvattnetsif/ Länk till annan webbplats.

Gervenåkko/Gelvenåhkoe. Det blå krysset finns inte kvar.

Kartbild

Gervenåkko/ Gelvenåhkoe var med i Toppkortet 2021.

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: