Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Avverkning av tätortsnära skog

I Strömsunds tätort med omnejd finns flera områden med gammal skog. En del av skogen är i så dåligt skick att den blir en säkerhetsrisk för boende i närområdet, vid stormar till exempel. Därför har kommunen beslutat att avverka och ersätta skogen med unga träd. Genom det skapar vi nya, trygga friluftsområden som vi hoppas lockar till rekreation.

Strömsunds kommun har beslutat att avverka gammal skog i ett antal områden i Strömsunds tätort med omnejd. Det gör vi för att skogen utgör en säkerhetsrisk för de som bor nära eller vistas i området.

Områden där avverkning ska ske

Den gamla skogen finns i följande områden.

 

Fjällsjöskolan 7-9

Bredgård 1:596

Storlek: 6.400 kvadratmeter.

  • Klicka på kartan för att göra den större.
Fjällsjöskolan 7-9

Bredgård 1:691

Storlek: 11 000 kvadratmeter.

  • Klicka på kartan för att göra den större.
Fjällsjöskolan 7-9

Grelsgård 5:4

Storlek: 12.500 kvadratmeter.

  • Klicka på kartan för att göra den större.
Fjällsjöskolan 7-9

Gärde 3:24

Storlek: 54.400 kvadratmeter.

  • Klicka på kartan för att göra den större.
Fjällsjöskolan 7-9

Ströms-Näset 1:220

Storlek: 1.655 kvadratmeter.

  • Klicka på kartan för att göra den större.

Hur påverkas jag som bor i närområdet?

Beroende på var du bor kan din omgivning se lite annorlunda ut efter avverkningen. Det kanske du upplever både positivt och negativt. Att kommunen kan borga för en trygg och säker miljö är dock av största vikt. Därför är avverkningen nödvändig.


I samband med avverkningen kan vi behöva stänga av vissa vägar eller göra andra åtgärder för att arbetet ska kunna ske på ett säkert sätt. Du kommer att få den information du behöver.

När sker avverkningen?

Planen är att avverkningen ska ske under hösten 2021 så det är klart före vintern.

Hur blir områdena efter avverkningen?

Efter avverkningen rensar vi bort kvistar och virke så det blir rent och fint. Vi ersätter den föråldrade skogen med nya träd för att skapa nya, trygga friluftsområden som vi hoppas ska bidra till en trevlig närmiljö och locka till rekreation.

Barrträd eller lövträd

På det större området, Gärde 3:24, planterar vi barrträdsplant. På de mindre mer tätortsnära områdena, exempelvis vid Västra Bergevägens lekplats, planterar vi större lövträd av olika sorter för att området snabbt ska kännas mer uppväxt och ombonat. I samband med planteringen planerar vi även för eventuella gångstråk och utflyktsmål, det skulle till exempel kunna vara vindskydd.

Hur får jag som bor i närområdet information?

Du som är berörd kommer att få den information du behöver i din brevlåda. Vid behov lägger vi också ut information här på kommunens webbplats och på Facebook. Direktadressen till den här sidan är www.stromsund.se/avverkning

Om du har frågor

Om du har några frågor om avverkningen är du välkommen att kontakta gatu- och markansvarig. Kontaktuppgifterna finns i Kontakta oss-rutan.

Kontakta oss

Teknik- och serviceförvaltningen

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Mikael Ehrs
    Gatu-, mark- och transportchef
    0670-164 95

Senast ändrad/granskad: