Friluftslivets år 2021 har som mål att tio procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Friluftslivets år handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.
Luften är fri är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.
Syftet med Friluftslivets år är att:
Två kortsiktiga mål som följs upp är att:
På lång sikt ska initiativet bidra till att uppnå
Friluftslivet år 2021 är ett projekt som leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Naturvårdsverket finansierar och bidrar med kunskap i projektet.
Efter genomförandet ska Naturvårdsverket följa upp och utvärdera resultaten.
Visste du att allt detta får barn och ungdomar göra på skoltid i vår kommun? Observera att aktiviteterna kan ske på annat sätt med anledning av pandemin.
+
Varje vecka utför fritids uteaktiviteter av olika slag:
+
Uteaktiviteter av olika slag varje vecka:
+
Uteaktiviteter av olika slag varje vecka:
+
Fritids genomför uteaktiviteter av olika slag varje vecka:
+
Uteaktiviteter varje vecka.
+
Fritids genomför uteaktiviteter av många varierade slag varje vecka: lekar på skolgården, idrottshallen, skidlek på baksidan av skolgården eller elljusspåret, madrassåkning, tipspromenader, grillning i den närliggande Grillkåtan.
Ofta besöker vi en grillplats en bit upp emot Flyktingloppets skidspår som de kallar för ”Myshörnan”, både sommar och vinter. Dagsutflykter sker ofta till skogen, till Gäddede campings strand eller till sandstranden vid Bubäcken. Påsklovsfiske har anordnats på Kvarnbergsvattnet.
Jormskolan har regelbunden naturskola hela året och det är vid deras bas vid vindskyddet bakom skolan som de ofta håller till. Där har de bland annat material för utematte. Eleverna äter lunch där ute minst en gång i månaden. Barnen besöker också ladugården i byn varje vår.
Andra besök och utedagar som genomförts de tre senaste åren:
Besök i Ankarvattnet i samband med skoluppstart, besök i Ankarede, skiddag i Blåsjöfjället, heldag i slalombacken i Blåsjön (fritids), besök på Naturum, besök på Finnkro (fritids), utflykt till sätern i Vållan (fritids), samt besök på Roteskolan i Blåsjön.
En av höjdpunkterna på året har varit Skärtorsdagspimpeln på Jormsjön.
Varierad idrottsundervisning ute stora delar av året. Det har också genomförts en hel del kortare utflykter till Älgmyren (en intilliggande myr uppe i skogen), Fjällparken vid Naturum samt besök på hembygdsgården.
Varierad idrottsundervisning utomhus i nära anslutning till skolan samt elljusspåret för både löpning , orientering samt längdskidor. Vad gäller lite större satsningar så har det varit övernattning i Ankarede med uteaktiviteter, cykelutflykt och tältövernattning vid Kalberget, besök och övernattning på Jormskolan, samt besök vid Vållälven.
Idrott och hälsa två dagar i veckan, mest ute. Utomhus befinner sig eleverna relativt nära skolans skolgård och har då tillgång till elljusspår (2,5 km), orientering i närliggande skog eller på byn, Bingen (investering genom bygdemedel och Frostviken FF) samt längdskidsspåret som går hela vägen från skolan till Nordli, Norge (!).
Andra satsningar på utomhusaktiviteter under de senaste åren:
Utöver dessa aktiviteter så genomför vi årligen en rad andra olika aktiviteter utomhus som en del i vår utomhuspedagogik med sociala eller ämnesmässiga vinster:
Rastaktiviteter utomhus i form av 100-metersvarv, tipspromenader, olika varianter av rörelseaktiviteter för samtliga åldrar varje vecka.
Detta utifrån Frostviksskolans och Jormskolans värdegrundarbete som har fokus på Movement – att röra sig för att må bra fysiskt och psykiskt, få chans till återhämtning och förbättra koncentrationen under lektionerna, samt arbeta med tanken: ”Hur får jag mig själv och de människor jag har runt omkring mig att må bra?”.
+
Planering friluftsdagar vårterminen 2021:
+
På ordinarie idrottslektioner:
Januari Invigning
Februari Inspiratör friluftsliv
Mars Friluftskompis
April Hela Sveriges friluftsdag
Maj Friluftsliv i skyddad natur
Juni Äta ute
Juli Sova ute
Augusti Jag har aldrig…
September Gilla friluftslivet
Oktober Lära ute
November Må bra ute
December Dialog friluftsliv
Kultur- och fritidsavdelningen
Centralbiblioteket, Myrgatan 4
833 35 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: