På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Föreläsning: Jänsmässholmen

Starttid: 10 februari, 17.00. Sluttid: 10 februari 2021, kl. 18.00.

Digitalt

Författaren och Arkeologen Ewa Ljungdahl föreläser om projektet Jänsmässholmen, som var en statlig försöksverksamhet och inleddes under 1920-talet för att samer skulle få arrendera mark och bedriva jordbruk.

Under slutet av 1800-talet var det vanligt att renskötande samer bosatte sig permanent på åretruntmarkerna i Jämtland. Anledningen var att det för många hade blivit svårt, eller omöjligt, att försörja sig på enbart renskötsel. Bosättningarna växte upp utan myndigheternas tillstånd, och i syfte att förhindra ”illegala” nybyggen och reglera verksamheten tog länsstyrelsen på 1920-talet initiativ till en unik statlig försöksverksamhet i Jänsmässholmen. Försöksprojektet innebar att samer som slutat bedriva renskötsel fick arrendera byggnader och mark för att ägna sig åt jordbruk. Men hur gick det? 

 

Ewa Ljungdahl fick 2018 Svenska Samernas Riksförbunds hederspris för "hennes mångåriga och ovärderliga insatser inom arkeologi och kulturhistoria, vilket starkt bidragit till att synliggöra den samiska närvaron i Jämtlands län".

 

Föreläsningen nås via YouTube-kanalen Kultur- och fritid, Strömsunds kommun.

 

Länk till föreläsningen kommer att publiceras här den 10 februari.

 

Övrig information

Kontaktinformation arrangör

Kultur- och fritidsavdelningen, Kerstin Pettersson, 0670-162 62

 

Webb:


Prisinformation

Gratis


Information om tillgänglighet

Kontakta oss

Senast ändrad/granskad: 21 januari 2021