Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Viktig information • Publicerat:

Ny pandemilag i Sverige

Sedan 10 januari gäller Sveriges nya, tillfälliga pandemilag. Den innebär bland annat att butiker, gym och köpcentrum får nya förhållningsregler. Dessutom gäller nu maxgränsen på åtta deltagare även privata tillställningar i fest- och föreningslokaler.

Den nya pandemilagen gör att det går att reglera fler verksamheter och på så sätt minska smittspridningen. Lagen gäller från 10 januari till och med sista september 2021.

Rätt att införa begränsningar

Pandemilagen gör det möjligt att införa särskilda begränsningar både på verksamheter och platser

  • allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
  • platser för fritids- eller kulturverksamhet som är öppna för allmänheten
  • handelsplatser som är öppna för allmänheten
  • kollektivtrafik och inrikes flygtrafik
  • platser för privata sammankomster.

Max antal i lokaler

Enligt lagen måste butiker, butiker i köpcentrum, gym och badhus ange ett maxantal för hur många besökare som får vistas i lokalen, det ska tydligt stå vid ingången. Dessutom gäller nu maxgränsen på åtta deltagare även privata tillställningar i fest- och föreningslokaler.


Länsstyrelsen ska sköta tillsynen. Om reglerna inte följs kan länsstyrelsen besluta om vite eller stängning. Den som bryter mot föreskrifter som begränsar tillträde till allmän plats kan dömas till penningböter.

Länsstyrelsen Jämtland: Tillsyn av tillfälliga pandemilagen – med frågor och svarlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mer information om pandemilagen på Regeringskansliets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndigheten: Butiker, gym och köpcentrum måste begränsa antalet besökarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: