Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Viktig information • Publicerat: | Coronaarkiv (historisk nyhet)

Kraftig ökning av smittade i kommunen – nu måste vi följa rekommendationerna!

Antalet bekräftat smittade av covid-19 har ökat stort i Strömsunds kommun senaste veckan. Det visar regionens statistik. Nu måste vi följa myndigheternas rekommendationer!
– Stanna alltid hemma vid symtom, i väntan på provsvar eller vid bekräftad covid! Ta ditt ansvar för att minska smittspridningen, säger kommundirektör Anneli Svensson.

Den senaste veckan visar att kommunen har en ökning av antal bekräftade fall med 36 procent. Vi följer varje dag utvecklingen av pandemin. Bland annat får vi in rapporter från de olika kommundelarna kring hur bra man följer myndigheternas råd och rekommendationer.


De senaste dagarna har vi fått signaler på att människor som väntar på provsvar rör sig i samhället och besöker affärer och apotek precis som vanligt.


–Det är en oroväckande utveckling. Nu måste vi följa myndigheternas rekommendationer. Stanna alltid hemma vid symtom, i väntan på provsvar eller vid bekräftad covid! Vi har alla ett ansvar att minska smittspridningen, och vi måste ta det på fullaste allvar, säger kommundirektör Anneli Svensson.

Alla har ett personligt ansvar

Alla har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Särskilt viktigt är att du skyddar personer i riskgrupper mot smitta.

Du är skyldig att:

 • Stanna hemma vid symtom.
 • Stanna hemma om du har bekräftad covid-19.
 • Stanna hemma om någon i ditt hushåll har bekräftad covid-19.
 • Stanna hemma medan du väntar på provsvar.
  Gå inte till jobbet, affären, apoteket eller återvinningscentralen och träffa inte några andra förrän du har fått provsvaret.
 • Begränsa nya nära kontakter.
  Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
  Håll alltid avstånd till andra personer du träffar. Umgås helst utomhus.
 • Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel.
  Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus. Undvik platser där det är trångt.
  Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.
 • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
  Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer.
  Undvik besök på äldreboenden. Är besöket absolut nödvändigt ska du boka det i förväg samt följa boendets besöksregler och säkerhetsrutiner. Men tänk på att det finns andra sätt att ha kontakt, exempelvis genom videosamtal. Ni kan också träffas utomhus.
 • Hålla en god handhygien.
  Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten före måltid och efter toalettbesök samt när du varit i offentliga miljöer.
 • Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt.
  Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett. Undvik nya kontakter under resan och på resmålet.
  Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.
 • Arbeta hemifrån så ofta du kan.
  Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
  Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

Var rädd om dig själv och andra. Ta ditt ansvar och agera klokt!


Tack för att du inte sprider smitta vidare!


Tänk också på att om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

 • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
 • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: