Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Kommundirektörens krönika

Att hoppas på det bästa men planera för det värsta – så kan man tänka kring krisberedskap. Med en beredskap i hemmet kan du känna dig tryggare. Om du tänkt igenom olika scenarier är du bättre förberedd på att bli utan samhällets försörjning av mat, vatten eller el. 

Anneli Svensson

Anneli Svensson.

Alla har en viktig roll om krisen kommer!

Det är bra om vi alla planerar för till exempel längre strömavbrott. Då tänker säkert några att ”det är vi ju vana vid…” – och visst är det så. En del har ved hemma på gården och potatis i källaren, och vet hur de ska klara sig.


Hur är din beredskap?

Men om det blir en samhällsstörning som varar längre än vi är vana – har du då det som behövs? Eller kan du planera lite extra och höja din familjs beredskap? Och kanske ha beredskap även för till exempel grannar som kan behöva stöd?
2016 kom ett nytt ord med på Språkrådets nyordslista: Prepping. Ytterligare ett bevis på att krisberedskap i det egna hemmet är aktuellt och viktigt för att avlasta samhället och låta resurserna först och främst gå till utsatta grupper vid en kris. Det finns både kurser och böcker i prepping, och mycket information, bland annat på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, MSB, webbplats.

Till MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Min egen krislåda kan jag hela tiden utveckla. Nyligen fick jag tipset att även ha lite godsaker i lådan, inte bara vita bönor i tomatsås… Så nu ska jag lägga dit choklad och chips!


Kommunen arbetar med civilt försvar

Vad gör då kommunen för att förbereda sina verksamheter och medarbetare för olika typer av krissituationer? Bland annat har landets kommuner fått bidrag från staten för att jobba med civilt försvar. Det civila försvaret ska inför och under höjd beredskap samt under krig värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till Försvarsmaktens förmåga att möta ett väpnat angrepp.


Militärt försvar + civilt försvar = totalförsvar

Det militära försvaret och det civila försvaret bildar tillsammans totalförsvaret. Det innebär att vi alla har en viktig roll om vi skulle utsättas för angrepp. Hur väl du, och vi som kommun, förbereder oss påverkar hur väl vi tillsammans klarar en kris.


Under 2019 och 2020 genomför Försvarsmakten och MSB en omfattande övning i totalförsvar där vi medverkar tillsammans med kommuner, länsstyrelser, regioner, myndigheter med flera. I en kris är det inte ensam som är stark – utan det är när vi alla samarbetar tillsammans.


Trevlig läsning!
/Anneli Svensson, kommundirektör

Relaterad information

Omslag almanacka 2020

Fakta

Vi gör 10.800 exemplar av Kommunalmanackan. Den skickar vi till kommunens invånare och företag samt till våra fritidshusägare i Sverige och utomlands. Vi delar även ut den vid olika arrangemang och event.

Vad vill du att vi ska lyfta fram lite extra – tipsa oss!

  • Kanske har du något att lyfta fram som du är stolt över eller som du tycker borde få extra uppmärksamhet?

    Tipsa Heja Strömsund:
    info@hejastromsund.se

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: