Temat i 2020 års kommunalmanacka är ”Värdskap, service och framtidstro”. Temat är brett och ger oss chans att lyfta både utmaningar och möjligheter i vår egen verksamhet, men även hos andra. Det goda värdskapet är en viktig del i ett serviceuppdrag. God service och bra värdskap bidrar i sin tur till trivsel – en bra grund för inspiration och framtidstro där nya idéer väcks och kan ta form. En växtkraft vi gärna ser spira i kommunen!
Det finns ett antal återvinningscentraler, ÅVC, i kommunen.
Under 2019 producerade vi 1,27 miljarder liter dricksvatten och lagade ungefär 774.000 måltider till våra verksamheter. Det är exempel på två av många viktiga uppdrag vi som kommun har gentemot dig som bor här, har fritidshus eller besöker oss tillfälligt. Ett viktigt serviceuppdrag vi tar på största allvar.
Du som får almanackan med posten bor antingen i kommunen permanent, eller så har du fritidshus. Tack för att du valt vår kommun och välkommen att ta del av 2020 års almanacka!
Årets tema är ”Värdskap, service och framtidstro”. Temat är brett och ger oss chans att lyfta både utmaningar och möjligheter i vår egen verksamhet, men även hos andra. Det goda värdskapet är en viktig del i ett serviceuppdrag. Att bli väl bemött kan betyda mycket för helhetsupplevelsen och hur nöjd man känner sig efter en telefonkontakt eller ett fysiskt besök, det har du säkert tänkt på själv många gånger i mötet med oss eller med andra. God service och bra värdskap bidrar i sin tur till trivsel – en bra grund för inspiration och framtidstro där nya idéer väcks och kan ta form. En växtkraft vi gärna ser spira i kommunen!
Möt Sanne, Mattias, Marika, Ayat, Mohammad och fler!
Året med almanackan bjuder på tolv artiklar med människor från olika platser i vår kommun. Alla finns att läsa på webben från den första i varje månad.
Som kommun är vi skyldig att ansvara för bland annat äldreomsorg.
Det är kommunallagen som styr kommunens verksamhet. Vi styrs också av andra lagar som till exempel socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen.
Som kommun är vi skyldig att ansvara för socialtjänst och äldreomsorg, barnomsorg, skola, räddningstjänst och bibliotek. Vi ansvarar även för plan- och byggfrågor, att det finns hälsoskydd och miljöskydd, vatten, avlopp och renhållning, att det hålls rent på gator och torg och att det finns återvinningscentraler. Vi arbetar också med andra saker, som är frivilliga för kommunen, men viktiga: kultur och fritid, näringsliv, hyresbostäder och fjärrvärme.
Att en kommun till viss del själv får bestämma vad den ska arbeta med och hur mycket kallas för kommunalt självstyre. I kommunen finns över 65 yrkeskategorier som alla utför olika typer av serviceuppdrag för dig som bor här, har fritidshus eller besöker området. En viktig utgångspunkt är att det vi gör alltid måste utgå från dig som invånare. De här priniciperna gäller för all vår verksamhet:
Som tillsynsmyndighet gör vi utifrån lagarna tillsyn, kontroller, hanterar tillstånd, lov och olika typer av anmälningar.
Kommunen är också en tillsynsmyndighet enligt till exempel miljöbalken, plan- och bygglagen och livsmedelslagen. Denna lagstiftning ser likadan ut för alla 290 kommuner.
Som tillsynsmyndighet gör vi utifrån lagarna tillsyn, kontroller, hanterar tillstånd, lov och olika typer av anmälningar. Ett uppdrag som är värdefullt för dig som bor eller vistas i kommunen då det bland annat säkerställer att våra restauranger hanterar sina livsmedel rätt så att du inte blir sjuk, och att företag som använder farliga kemikalier gör allt för att minska påverkan på vår hälsa och miljö.
Vi gör 10.800 exemplar av Kommunalmanackan. Den skickar vi till kommunens invånare och företag samt till våra fritidshusägare i Sverige och utomlands. Vi delar även ut den vid olika arrangemang och event.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: