Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Efter den tragiska dödsolyckan i Östersund, inventerar Strömsunds kommun nu sina fastigheter efter sprängkistor för att förhindra liknande olyckor.

Publicerad:

Strömsunds kommun inventerar sprängkistor

Strömsunds kommun har påbörjat en inventering av sprängkistor i sina fastigheter. Hittills har två stycken hittats. Inventeringen görs med anledning av den tragiska arbetsplatsolyckan i Östersund, där en person omkom och en annan skadades svårt under hanteringen av en sprängkista.

Sprängkistor används för att förvara explosiva ämnen på ett säkert sätt, till exempel vid vägbyggen och andra anläggningsarbeten. De är ofta gjorda av järn och har kraftiga lås, de ska också vara märkta med varningstext och varningssymboler.

Inventerar fastigheter

Efter den tragiska arbetsplatsolyckan i Östersund, där en person omkom och en annan skadades svårt i hanteringen av en sprängkista, inventerar nu Strömsunds kommun sina fastigheter. Alla förvaltningschefer har fått i uppdrag att anmäla om de har sett något misstänkt inom sina verksamhetsområden.

Två sprängkistor hittade

Under inventeringen har personal hittills hittat två sprängkistor. En i Hammerdal som innehöll en del dynamit och spränghattar, den har Polisen nu tömt. Den andra som hittades i Frostviken var tom. Kommunen polisanmäler alla fynd.

– Uppmaningen till vår personal är att bara dokumentera och anmäla, av säkerhetsskäl får ingen själv hantera sprängkistan eller undersöka innehållet, säger Richard Persson, chef för teknik- och serviceförvaltningen.

Anmäl fynd till Polisen

Om du hittar något som du misstänker är en sprängkista, eller något annat som du tror är explosivt eller farligt, ska du ringa Polisen på 114 14. Om du bedömer att det är en akut fara, ring 112.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

  • Richard Persson
    Chef för teknik- och serviceförvaltningen/säkerhetsskyddschef
    0670-169 74

Senast ändrad/granskad: