Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Spel i olika former, till exempel memory, är bra för inlärningen. Under språkveckan är det dock frågesport på schemat för eleverna som läser samiska som modersmål.

Publicerad:

Digitala arrangemang och frågesport under årets samiska språkvecka

Mellan 19 och 25 oktober pågår en samisk språkvecka i Saepmie. Syftet med veckan är att synliggöra de samiska språken och lyfta deras status. Under veckan kommer de elever i kommunen som läser samiska som modersmål bland annat att köra en frågesport.

Förra årets samiska språkvecka blev en succé i Saepmie. Vecka 43 sker årets arrangemang, men på grund av corona-pandemin ser veckan något annorlunda ut.

 

– Vi kommer inte att bjuda in till några fysiska träffar. Men den som vill prata samiska kan anmäla sig till Språkcentrums samarbete med Medborgarskolan i Lycksele. De arrangerar digitala språkträffar under veckan, säger Aanna Johansson Larsson, kommunens samiska samordnare.

Frågesport på sydsamiska

Under förra veckan förberedde hon och eleverna som läser samiska som modersmål frågor till en Kahoot-frågesport de kommer att utmana varandra i under språkveckan. Frågorna är på sydsamiska och materialet de använder sig av är hämtat från Sametingets språkparlör ”Saemesthmunnjien 2”. De elever som har samisk historia arbetar också med Kahoot-frågor.

 

Den samiska språkveckan pågår i hela Saepmie under vecka 43. Syftet med veckan är att synliggöra de samiska språken i det offentliga rummet, öka kunskapen om samiska språk och bidra till att lyfta språkens status.

Om samiska språk

Det finns elva samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

 

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Från Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: