Spel i olika former, till exempel memory, är bra för inlärningen. Under språkveckan är det dock frågesport på schemat för eleverna som läser samiska som modersmål.
Publicerad:
Mellan 19 och 25 oktober pågår en samisk språkvecka i Saepmie. Syftet med veckan är att synliggöra de samiska språken och lyfta deras status. Under veckan kommer de elever i kommunen som läser samiska som modersmål bland annat att köra en frågesport.
Förra årets samiska språkvecka blev en succé i Saepmie. Vecka 43 sker årets arrangemang, men på grund av corona-pandemin ser veckan något annorlunda ut.
– Vi kommer inte att bjuda in till några fysiska träffar. Men den som vill prata samiska kan anmäla sig till Språkcentrums samarbete med Medborgarskolan i Lycksele. De arrangerar digitala språkträffar under veckan, säger Aanna Johansson Larsson, kommunens samiska samordnare.
Under förra veckan förberedde hon och eleverna som läser samiska som modersmål frågor till en Kahoot-frågesport de kommer att utmana varandra i under språkveckan. Frågorna är på sydsamiska och materialet de använder sig av är hämtat från Sametingets språkparlör ”Saemesthmunnjien 2”. De elever som har samisk historia arbetar också med Kahoot-frågor.
Den samiska språkveckan pågår i hela Saepmie under vecka 43. Syftet med veckan är att synliggöra de samiska språken i det offentliga rummet, öka kunskapen om samiska språk och bidra till att lyfta språkens status.
Det finns elva samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.
Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Från Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: