Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Kvinna på toppen av ett vindkraftverk.

Erika Dahlin är nöjd med sitt yrkesval och ser många möjligheter inom vindkraftsbranschen.

Publicerad:

November: Jag fick jobb på hemmaplan efter vindkraftsutbildningen!

Erika Dahlin arbetar som drift- och underhållsplanerare för vindparkerna Stamåsen, Ögonfägnaden, Mörttjärnberget och Björkhöjden. Hon tycker att arbetet är både intressant och omväxlande.
– Det här är en framtidsbransch och jag trivs. Det känns bra att utbildningen gav mig möjlighet till ett arbete på hemmaplan, säger hon.

Erika Dahlin är född och uppvuxen i Fagerdal och Gisselås, men bor nu i Lit. För tio år sedan gick hon yrkeshögskoleutbildningen till vindkrafttekniker på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund och har sedan dess arbetat både som tekniker (och fått njuta av milsvid utsikt), teamledare och nu drift- och underhållsplanerare på Statkraft för de 186 vindturbinerna i Stamåsen, Ögonfägnaden, Mörttjärnberget och Björkhöjden.

 

– Det kändes rätt i tid för tio år sen när jag började min utbildning och det känns precis lika rätt idag. Jag trivs väldigt bra i branschen och hos min arbetsgivare, jag har haft förmånen att jobba på alla våra vindparker och haft flera olika roller så jag har byggt på ryggsäcken bra genom åren och vill förvalta det väl, säger Erika.

Ansvarar för drift och underhåll

Hon är stationerad i Östersund men besöker ofta vindparkerna där hon håller kontakt med personalgrupper, ansvarar för långtidsplaneringen av underhåll och kvalitetskontroll av data i underhållssystemet samt arbetar med struktur och organisering för att bidra till förbättringar i organisationen.

– Just nu håller vi på med en hel del revideringar i våra underhållsplaner, det kommer också bli lite framtagande av underlag inför budget, dokumentationshantering, kontinuerlig utbildning vid behov samt löpande driftstöd, säger hon.

Vindkraftverk som syns långt borta

Vybild över en av vindparkerna som Erika Dahlin arbetar i.

Erika värdesätter det egna ansvaret, flexibiliteten och variationen, tre saker som varit gemensamt för alla roller hon haft i branschen hittills.

– Det finns stor utvecklingspotential för den som vill och man kan jobba både i Sverige och utomlands. Efterfrågan på vindkraftstekniker är jättestor och kommer att växa ju mer vindkraftsutbyggnaden ökar. Det här är verkligen en framtidsbransch, säger hon.

Utbildningen skapar framtidstro

Erika menar att vindkraftteknikerutbildningen i Strömsund är viktig, och kan bidra till ökad framtidstro för den som vill stanna kvar och jobba på landsbygden. Den bilden delar även Jenny Frank, utbildningsansvarig vid YH Vindkraftteknikerutbildning.

– Det är många som vill bo och verka på landsbygden, därför är det av stor betydelse att vi kan erbjuda utbildningen här. Det bidrar till en positiv utveckling och kan även skapa möjligheter för människor att flytta tillbaka, säger hon.

Vindkraftverk i skogsmiljö.

”Det är många som vill bo och verka på landsbygden, därför är det av stor betydelse att vi kan erbjuda utbildning till vindkrafttekniker här”, säger Jenny Frank utbildningsansvarig vid YH Vindkraftteknikerutbildning.

Yrkeshögskoleutbildningen på Hjalmar Strömerskolan är för närvarande Sveriges största, då alla 35 platser är fullsatta hösten 2020. Detta i konkurrens med utbildningar i Varberg, Piteå och Sundsvall.

”Vi kan möta behovet i branschen”

Mer marknadsföring, ändrade behörighetskrav och gott rykte är tre anledningar till det höga söktrycket tror Jenny Frank.

– Vi har lång erfarenhet av utbildningar i den här formen och väletablerade kontakter med branschen vilket gör att vi kan möta de behov som finns på arbetsmarknaden. Vi har mycket praktik och en tydlig specialisering mot vindkrafttekniker. Strömsunds goda renommé är också värdefullt. Sammantaget tror jag det gör oss attraktiva, säger hon.

Stora möjligheter till arbete

Branschen har aviserat ett behov på 200 tekniker per år, idag finns totalt 125 utbildningsplatser i landet.

– Möjligheterna till jobb är stora. Det är trygga jobb i en spännande bransch under ständig utveckling. Arbetet passar dessutom både tjejer och killar, bara man har ett teknikintresse och ett praktiskt handlag, säger Jenny Frank.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: