På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Världskarta med röda virusar.

Viktig information • Publicerat: kl. 14.39.15, 9 oktober 2020

Smittspridningen ökar igen – fortsätt att hålla avstånd och stanna hemma om du har symtom!

Antalet smittade med covid-19 har ökat markant de senaste veckorna. Utvecklingen är oroande. Som en åtgärd för att minska smittspridningen inför Smittskydd Jämtland Härjedalen nya förhållningsregler för den som bor i samma hushåll som en covid-smittad. Pandemin är inte över. Håll avstånd, tvätta händerna ofta och framför allt – stanna hemma och provta dig vid minsta symtom!

Folkhälsomyndigheten konstaterar att i Sverige är det just nu framförallt sjukdomsfallen i de yngre åldersgrupperna som ökar (unga vuxna och medelålders). Nya utbrott har setts över hela landet bland annat på arbetsplatser, bland idrottsutövare och på privata fester däribland även studentfester.

Fallen i länet ökar markant

Statistiken från regionen visar att antalet fall av covid-19 i länet ökar stadigt för varje vecka. Det finns konstaterad samhällssmitta i flera av länets kommuner.


Utvecklingen är oroande. Även om vi levt med restriktioner länge nu och kanske börjar tröttna på att följa dem kan vi inte slappna av. Alla har ett ansvar att bromsa smittspridningen.

Följ Folkhälsomyndighetens råd – din uthållighet kan rädda liv!

 • Stanna hemma om du har symtom, testa dig för covid-19.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inne och ute.
 • Undvik större sociala sammanhang, som fester, studentfester, bröllop och liknande tillställningar.
 • Arbeta hemifrån om du har möjlighet.
 • Var försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.
 • Om du är 70 år eller äldre är det extra viktigt att begränsa dina fysiska kontakter och undvika platser där människor samlas.

Nya förhållningsregler om du bor med en covid-smittad

För att bromsa den nu ökande smittspridningen av covid-19 inför Smittskydd Jämtland Härjedalen särskilda förhållningsregler för den som bor i samma hushåll som en covid-smittad. Du som behöver följa reglerna om hemisolering kommer få besked om det via vården.

Undantag från förhållningsreglerna

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Detta gäller om du får beslut om hemisolering

 • Du ska arbeta eller studera hemifrån under sju dagar om du bor eller har bott med en person som bär på covid-19 smitta. Det gäller dig som studerar på gymnasium, högskola, universitet eller arbetar.
 • Som dag ett räknas den dag personen som har covid-19 blev provtagen.
 • Om du inte har möjlighet att jobba hemifrån kan du ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
 • Du får gå ut och handla mat och du får lämna och hämta barn på förskola och skola under förutsättning att hygien- och avståndsregler kan följas.
 • Du måste följa särskilda hygienrutiner: Du måste vara noggrann med den egna handhygienen (tvätta händerna), hosta och nysa i armvecket eller i näsduk och inte mot andra människor.
 • Får du symtom behöver du ta prov och vara kvar hemma tills du får provsvar.
 • Får du inte några symtom bör du ändå ta ett PCR-prov dag fem och invänta svaret innan du återgår till din arbetsplats.
 • Du behöver vara fortsatt observant på symtom även om PCR-provet dag fem är negativt och provta dig igen ifall du skulle få symtom.
 • Fortsätt träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter under hela inkubationstiden, det vill säga tills det gått 14 dagar.

  Källa: Region Jämtland Härjedalen

Fakta

 • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
 • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Hjälp oss att sprida information

Känner du någon som behöver få vår digitala information uppläst? Tipsa att de ringer 0670-164 00!

Saknar du skyltar och affischer på din arbetsplats?

Vi har gjort i ordning affischer, skyltar och illustrationer som du kan skriva ut och använda på din arbetsplats.

Här kan du hämta informationsmaterial

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 9 oktober 2020