Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Matta med uppvikt kant och tre röda koner som varnar.

De vanligaste olyckorna sker närmare än du tror. Varje dag faller 200 personer så illa att de behöver vård.

Publicerad:

Vi skickar ut årskalender med tips under årets Balansera Mera-kampanj

Under vecka 40 är kommunen med i den nationella kampanjen Balansera mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen. För att uppmärksamma de viktiga budskapen skickar vi i år ut en årskalender för 2021 till alla i kommunen som har hemtjänstinsatser av något slag. Håll utkik i din brevlåda!

Det finns mycket du själv kan göra för att förhindra en fallolycka. Det är huvudbudskapet i Socialstyrelsens nationella kampanj Balansera Mera – tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen. Den pågår under vecka 40, i samband med FN:s internationella äldredag 1 oktober.

Kommunen skickar ut kalender

I samband med kampanjen har Strömsunds kommun i år valt att skicka ut en årskalender för 2021 till alla i kommunen som har hemtjänstinsatser av något slag. I kalendern får mottagaren bland annat tips om mediciner, mat för musklerna, hur hemmet kan bli säkrare och hur man beter sig smart i solen. Den har illustrationer i fina färger och går att hänga på väggen för att varje månad lätt bli påmind om de viktiga budskapen.

Minska risken för fallolyckor

Under 2019 föll närmare 70.000 personer så illa att de behövde läggas in på sjukhus för vård. Av dessa var drygt 50.000 över 65 år. Det är också fler kvinnor än män som råkar ut för fall. Cirka 1. 000 personer dör varje år i till följd av en fallolycka.

Några enkla tips för att undvika fallolyckor

  • Mat: Ät näringsriktigt och behåll din balans.
  • Motion: Träna balans och styrka och håll dig på benen.
  • Medicin: Ha kunskap om dina mediciner och minska risken för fall.

Det är aldrig för sent att börja träna!

Forskning visar att regelbunden balans- och styrketräning har stor betydelse för att minska risken för fall och fallskador. Både balans- och styrketräning ger god effekt även bland äldre. Det är alltså aldrig för sent att börja träna! Bra aktiviteter är promenader, att gå i trappor, gympa och dansa.

Grön logga Balansera mera.
Bild på broschyr

Läs broschyren!

Broschyren innehåller tips på hur du kan förhindra fallolyckor i vardagen genom rätt balans i träning, kylskåp och medicinskåp.

Ladda ner broschyrlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: