På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Rikard Lilja, arbetsledare, och Preethi Huczkowski, matinspiratör för Offentlig Gastronomi Jämtland/Härjedalen, visar stolt upp den goda maten man lagat tillsammans med övriga i köket.

Publicerad: 28 september 2020

Centralskolan fick besök under årets skolmatsturné

Lokala råvaror som älg, svamp och bär stod på menyn när Centralskolan i Hoting fick besök av Offentlig Gastronomi Jämtland/Härjedalen under deras skolmatsturné i mitten av september. Det blev minnesvärda dagar för både kökspersonal och elever.

Preethi Huczkowski arbetar som matinspiratör på Offentlig Gastronomi Jämtland/Härjedalen och besökte Centralskolan tillsammans med ambassadörskocken Ann Sparrock under två dagar i mitten av september.

Förberedelser i köket

Första dagen var vigd åt diskussioner och förberedelser i köket tillsammans med personalen.

– I min yrkesroll ingår det att öka attraktiviteten, kvaliteten och matglädjen i de offentliga köken. Under turnén vill vi lyfta vikten av skolmaten och sätta hela skollunchen i ett sammanhang. Vi fokuserar också på att få kökspersonalen att våga visa vilka duktiga mathantverkare de är, samt lyfta deras viktiga bemötande och värdskap, säger Preethi Huczkowski.

Lokal mat på menyn

Dag två bestod av matlagning. Eleverna bjöds på en riktig festmåltid med lokala råvaror i form av älgfärsbiffar med höstig svampsås, vitlök- och timjandoftande klyftpotatis samt picklad fänkål- och äppelsallad.

 

– Det är roligt när man kan göra något extra under skollunchen. När vi får besök av människor utifrån med energi och engagemang så smittar det direkt av sig på kökets personal. Lärdomar vi tar med oss från dessa dagar är att man med ganska enkla medel kan göra något extra eller annorlunda som eleverna uppskattar. Mycket handlar om vilja och engagemang, säger Rikard Lilja, arbetsledare i köket.


Han utlovar fler liknande, eller helt annorlunda, tillställningar i någon form framöver.

– Maten var väldigt populär och till elevernas stora glädje blev det även efterrätt. Så många tyckte nog att det var en väldigt bra skoldag. Det var trevliga och lärorika arbetsdagar även för oss i personalen, säger Rikard Lilja.

Två kvinnor står tillsammans i ett kök.

Preethi Huczkowski och ambassadörskocken Ann Sparrock, också hon från Offentlig Gastronomi Jämtland/Härjedalen, under förberedelserna i Centralskolans kök. Det bjöds bland annat på älgfärsbiffar och svampsås.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 28 september 2020