Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Vy över hus och vatten i Jormvattnet

”Fiske är något som ligger mig varmt om hjärtat, det har det gjort sedan barnsben. Att nu få driva en fiskecamp med gäster som kommer och gillar fiske precis som jag, det är en ynnest”, säger Marika Westberg i Jormvattnet. Foto: Marika Westberg

Publicerad:

September: Det ger mig framtidstro att jag har samma fritidsintresse som mina gäster!

Marika Westberg i Jormvattnet brinner för natur, fiske och skoteråkning. Intressen hon får stort utlopp för som arrendator av byns fiskecamp – i sin nya roll är känslan att hon äntligen hittat hem.
– Glädjen jag känner i mötena med de som kommer hit och gillar samma saker som jag, den är obetalbar. Den går inte att mäta i pengar och tid, säger hon.

Marika Westberg trivs bäst i friluftskläder. Eller i skoteroverall. Sin lediga tid spenderar hon allra helst i naturen, och så har det alltid varit.


– Det har präglat mig hela mitt liv, jag gillar att vistas i naturen och det försöker jag göra så mycket jag kan. Att springa i kantarellskogen gillar jag också, och så blir det mat på bordet vilket är lyxigt, säger hon och ler.

Arrenderar Jormvattnets fiskecamp

Sedan ifjol arrenderar Marika Jormvattnets fiskecamp efter att ett antal vintrar bland annat arbetat som naturvärd i projektet Hållbar vinterturism i Frostviken och sedan i Frostvikens skoterklubb som nu tagit över förvaltningen av det kommunala skoterregleringsområdet.


– De tidigare arrendatorerna ville satsa på annat så jag lämnade in en intresseanmälan till fiskevårdsområdet som äger campen. De gillade mina idéer så nu kör jag!

Campingplats i solnedgång.

Läget längs Vildmarksvägen är vackert.

Bra utgångspunkt för äventyr

Campen vill vara startpunkten för en lugn stund eller för ett äventyr i vildmarken och erbjuder möjlighet till boende i stuga, husvagn, husbil eller tält. Under sommaren blev en av Marikas idéer verklighet då hon anordnade två fiskeläger för barn. Dessa vill hon vidareutveckla vid sidan av de guidade fisketurer hon erbjuder under hela säsongen. I Frostviken finns unika möjligheter att fiska i fantastiska vatten.

 

– Fisket lockar såklart många då vi har både lugna och stilla sjöar och strömmande åar och älvar. Men vi har också storslagna fjäll och mäktiga skogar. För den som gillar att vara aktiv finns mycket att göra. Vintertid har vi unika möjligheter till friåkning med skoter inom de områden som är upplåtna att köra på utanför skoterlederna. Det lockar många besökare och fungerar väldigt bra i samklang med både markägare och renägare, säger Marika.

Gott bemötande viktigt

För henne är ett gott bemötande en självklarhet i verksamheten. God service innebär för Marika att se och höra varje gäst, vara tillmötesgående och försöka uppfylla de önskemål som finns. Rena och fräscha lokaler är också viktigt, men det behöver inte betyda toppmodernt.

 

– Det går kanske inte att uppfylla alla kriterier varje gång, men man kan i alla fall göra sitt yttersta. Att hålla god service är en utmaning i sig, jag tror inte att man får luta sig tillbaka och tänka att ”nu har jag flow”. Man måste vara aktiv i sitt agerande i hela verksamheten. Glädjen jag känner i mötena med de som kommer hit och gillar samma saker som jag, den är obetalbar. Den går inte att mäta i pengar och tid. Jag lever nu, då vill jag leva det liv som jag mår bra av. Det är lite svårt att sätta ord på en känsla, men jag känner lite som att jag äntligen kommit hem.

Rökt fisk på fat.

De som bor på fiskecampen kan låna en fiskrök om de vill röka sin egen fisk.

Anpassningar på grund av pandemin

Det kräver mycket tid, mod och engagemang att vara egen företagare, och när covid-19-pandemin startade blev Marika först orolig, skulle hon vara tvungen att ge upp innan hon ens gett verksamheten en rejäl chans? Utmaningarna detta annorlunda år har varit många.

 

– Jag har mött förståelse för mina beslut kring hur jag vill driva verksamheten under pandemin. Hit är man välkommen om man är frisk och använder sunt förnuft. Blir man sjuk på plats vänder man hemåt igen. Det har fungerat bra. Jag har även valt att stänga bastun och de allmänna duschutrymmena och erbjuder inte middagar och pub-aftnar. Den största förlusten rent ekonomiskt var när jag fick tacka nej till vinterns största sällskap som hyr alla stugor med mat och service under en hel helg. Så visst är det kännbart, säger Marika som ändå känner framtidstro.

Vad är det bästa med att bo och verka i Strömsunds kommun?

– Det är närheten till naturen. Frostviksborna har dessutom ett starkt gemensamt engagemang för att även vi långt ut från allfarvägarna ska kunna fortsätta existera och leva. Betänk att när vintern kommer så blir det en återvändsgränd när man nått längst norrut och Vildmarksvägen är stängd. Här hjälps människor åt att stärka varandra, vi handlar lokalt för att behålla servicen som faktiskt har otrolig bredd. Det är jag tacksam för, säger Marika Westberg.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: