Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Algbloming vid brygga.

Bada inte där vattnet är grumligt eller färgat av ansamlingar av alger (arkivbild).

Publicerad: 20 augusti 2020

Algblomning i mindre omfattning noterad i Ströms Vattudal

Det har förekommit algblomning i mindre omfattning på några ställen i Ströms Vattudal de senaste dagarna. Det har inte fastställts vilken sorts alger det är. Miljö- och byggavdelningen bedömer att man inte kan utesluta bildning av toxiner och lämnar därför följande råd till allmänheten.

  • Undvik badande eller onödig kontakt med vatten när vattnet inte längre är lika klart som det brukar vara, ytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna "gryn" som liknar mycket små barr. Var aktsam om egenskaperna ovan är uppfyllda och du inte ser fötterna när vattnet når upp till knäna.
  • Om du har badat i algbemängt vatten, skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation skölj ögonen med rinnande vatten.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap (till exempel hundar, får, kor och hästar).
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
  • Kontakta läkare eller veterinär om barn, vuxna eller djur visar sjukdomssymptom efter bad eller kontakt med vatten med algblomning. Diarré, illamående, kräkningar, feber, muskelsmärtor, ledsmärtor, huvudvärk, irritation av övre luftvägar, rinnande näsa, ögonirritation samt utslag som kan klia. Symtomen kommer inom några timmar (högst 12 timmar) och varar i 1 - 2 - (3) dygn.

Sjukvården ger råd

Sjukvården ger råd om hur du ska agera om du svalt eller badat i algbemängt vatten.

Symptom och råd vid algförgiftning finns hos 1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Så här ser algblomning ut.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 20 augusti 2020