Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna
Renkalv som diar.

Tänk på att hålla avstånd till vajan och renkalven – de behöver lugn och ro!

Viktig information • Publicerat:

Du som besöker området kring Vildmarksvägen – visa hänsyn till renarna

I fjällvärlden är det lätt att hålla avstånd till varandra men tänk på att du även måste hålla avstånd till renarna. Den här tiden är de i stort behov av lugn, vajan behöver betesro och kalven ska växa sig stor och stark. Om du ser renar ska du hålla avstånd och respektera dem. Stanna gärna upp och titta, men gör det på behörigt avstånd. Välj om möjligt en omväg förbi renarna och håll hundar kopplade.

Många har valt att åka Vildmarksvägen i år, nära dubbelt så många fordon mot samma period i fjol. Att vandra i fjällen kan kännas som att färdas i gränslös vildmark. Men något du måste komma ihåg är att du aldrig är ensam när du rör dig i naturen. Du befinner dig inte bara på ett vackert fjäll, utan samma plats är också betesmark för renar och arbetsplats för renskötande samer.


Renarna rör sig efter sina inre kompasser och den nedärvda vandringslusten, och vajan har en längtan till den plats på fjället där hon själv föddes – för att föda sin egen kalv. Även fast det är svårt att tro, så är fjällområdena begränsade. Bara i området kring Vildmarksvägen har två olika samebyar sina betesområden.

Renvett på fjället

  • Har du hund – håll den kopplad. Renarna tror att hundarna är rovdjur, och ser sin största rädsla – vargen.
  • Gå aldrig rakt emot betande renar, om de står i din tänkta vandringsväg – gå runt dem eller sätt dig ner och betrakta.
  • Kan du se en ren i ögonen är du för nära.
  • Om du råkar hamna mitt i en rendrivning, stanna där du är och sätt dig ner.
  • Du kan alltid fråga någon ur samebyn om aktuella förhållanden.

Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Att tänka på inom renbetesområde

  • Visa hänsyn!
  • Håll avstånd och närma dig inte renarna!
  • Håll hundar kopplade!

Klicka på bilden för att förstora.

Uppmaning från Region Jämtland Härjedalen

Just nu vistas också fler än vanligt i fjällen. Därför önskar regionen att alla, både länsinvånare och besökare, tar det lugnt på semestern.


Var rädd om dig själv och andra, och njut av sommaren så riskfritt som möjligt!

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: