På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Viktig information • Publicerat: kl. 09.20.04, 20 juli 2020

Information om antikropptest för covid-19

Region Jämtland Härjedalen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller provtagning för antikroppar mot covid-19. Först ut är provtagning av regionens egen personal som pågår just nu, därefter sker provtagning av kommunens vårdpersonal. Provtagning av allmänheten blir troligen aktuell först under hösten.

Det finns två olika typer av prov som kan tas vid covid-19. Det ena visar om du har en pågående infektion, det andra visar om du haft sjukdomen och utvecklat antikroppar. Är det så kallade antikroppstestet positivt kan det tyda på viss eller komplett immunitet även om varaktigheten i dagsläget inte är känd.

Regionen följer rekommendationerna

Region Jämtland Härjedalen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vid sin provtagning för antikroppar. Prioriteringen ser därför ut så här:

  • Personal inom sjukvård och omsorg.
  • Personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka.
  • Personer verksamma inom annan samhällsviktig verksamhet.
  • Övriga personer från 18 års ålder.

Allmän provtagning troligen först i höst

Provtagningen av regionens vårdpersonal är igång och man räknar med att den ska vara klar i mitten av augusti. Därefter sker provtagning av kommunens vårdpersonal. Provtagning av allmänheten blir troligen aktuell först under hösten.

Information på 1177 Vårdguiden

På 1177 Vårdguidens webbplats finns bra och uppdaterad information om de prover som kan tas vid covid-19.

1177 Vårdguiden: Lämna prov för covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 20 juli 2020