Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Glad kvinna vid ytterdörr.

Sedan 2018 driver Carina Jonsson Hotings camping. Det bästa med det är mötet med alla fantastiska människor. ”Det ger så otroligt mycket”, säger hon.

Publicerad:

Juli: Service och värdskap betyder allt för mina gäster!

Drygt två år har gått sedan Carina Jonsson tog över Hotings camping efter sina föräldrar. Sedan dess har hon fokuserat på att utveckla anläggningen och det goda värdskapet som genomsyrar verksamheten.
– För mig är det oerhört viktigt att gästen blir väl omhändertagen, säger hon.

Den som åkt E45 förbi Hoting har troligen inte missat Hotings camping som ligger precis intill Europavägen och Hotingsjön. Hit hittar varje år många svenska besökare, men även gäster från bland annat Norge, Tyskland, Österrike, Frankrike, Polen och till och med Australien.

 

Under 2018 skedde ett generationsskifte i verksamheten då Carina Jonsson tog över efter mamma Ulla-Britt och pappa Harry som då drivit campingen i 15 år.

– Det känns fint och värdefullt att behålla verksamheten inom familjen. Nu är det mitt uppdrag att förvalta och förädla vad de byggt upp, säger hon.

Golfklubbor.

På campingen finns bland annat en minigolf-bana.

Strategiskt läge

Anläggningen har bra potential med sitt strategiska läge, menar Carina. Här finns 25 stugor med mellan två och sex bäddar, 24 husvagnsplatser samt tältplatser. På området finns även minigolf, freesbeegolf, boulebana, badplats, bastu och ett forntidsmuseum väl värt ett besök. Från campingen kan gästerna också kliva rakt på vandringsleden som löper runt området Lojsinit, där det finns fångstgropar, ett järnåldershus och möjlighet till fiske.

 

– Det bästa med att driva campingen är mötet med alla fantastiska människor. För mig är det goda värdskapet oerhört viktigt och det startar så fort gästen har klivit innanför dörren i receptionen. Jag vill att de ska känna sig väl omhändertagna, sedda och uppskattade, säger Carina och ler.

Deltagit i Kurbits

Hon har själv övernattat i en av stugorna på campingen för att sätta sig in i gästernas upplevelse. Carina deltog också, som ett av tolv företag i kommunen, under 2019 i affärsutvecklingsprogrammet Kurbits som är skräddarsytt för besöksnäringen. Utbildningen pågick under sex månader med en träff per månad där deltagarna diskuterade, fick ny kunskap, inspiration och verktyg för att utveckla sina verksamheter. Mellan träffarna fick deltagarna coachning på plats i sitt egna företag.

– Det var otroligt utvecklande och lärorikt, alla bidrog med något, säger Carina.

Broschyrer och marknadsföringsmaterial.

”Många som besöker oss kommer från Norrland och har valt att kanske inte resa så långt i år”, säger Carina Jonsson.

Pandemin påverkar verksamheten

Corona-viruset och de restriktioner som gäller för att minska smittspridningen påverkar alla, så också besöksnäringen. Under maj månad tappade Hotings camping en mycket stor del av beläggningen. Då den årliga travveckan i juli är inställd väntar ytterligare ett tapp och hur resten av sommaren blir är det svårt att sia om. Carina har anpassat verksamheten och följer myndigheternas rekommendationer.

 

– Att värna om varandra och begränsa smittspridningen är ett gemensamt ansvar som jag tar på största allvar. Det gör mina gäster också och visar stor hänsyn och förståelse. Under juni månad var de flesta gäster från Norrland, så många väljer kanske att inte åka så långt i år vilket är bra, säger hon.

Lokalt samarbete

En extra service campingen erbjuder sina gäster denna annorlunda sommar sker via ett samarbete med Ivars Bilmuseum, som ligger i nära anslutning till området. All bokning sker via campingen som också erbjuder visning i muséet.

Carina Jonsson har många idéer och planer inför framtiden, men nu tar hon en dag i taget.

 

– Ingen vet hur resten av sommaren blir och det gäller att göra saker med eftertanke. Men jag drömmer om att utveckla fler samarbeten framöver och fortsätta utvecklingen av campingplatsen. Ska det hända något måste man engagera sig, och det gillar jag, säger hon.

Information om Kurbits

De här delarna ingick i Kurbits affärsutvecklingsprogram.

 • Affärsmål – mitt företag nu och i framtiden
 • Produkter och tjänster – kunden i fokus
 • Varumärket och kundresan
 • Försäljning – gör det enkelt att köpa
 • Tjäna mer på det du redan kan – prissättning och ekonomistyrning
 • Entreprenörskap – få det att hända

Mer information på Kurbits webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Deltagande företag i kommunen

 • Högt Hett Säkert, Gåxsjö
 • Fyrås gård
 • Strömsunds vandrahem
 • Kafé Tomten, Strömsund
 • Hotings camping,
 • Basecamp Norråker
 • Bo på Lanthandel, Norråker
 • STF Björknäsgården
 • Gårdscharken, Fågelberget
 • Pilgrimshotellet, Gäddede
 • Gäddede Camping & Stugby
 • Jormvattnets fiskecamp

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: