På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Ät gärna mat med mycket vätska i när det är varmt ute, till exempel vattenmelon. Foto: Mikael Wallerstedt

Viktig information • Publicerat: kl. 08.22.07, 23 juni 2020

Att tänka på vid både värmebölja och pandemi

Sommar och värme är skönt – men en värmebölja kan också innebära risker. I sommar är det extra viktigt att följa råden för att minska risken för både värmeslag och smittspridning av covid-19. Den som är sjuk i covid-19, eller återhämtar sig från sjukdomen, är extra känslig för höga temperaturer. Virusets spridning hämmas inte av en värmebölja.

En värmebölja i kombination med en pandemi kan innebära en ökad belastning på hälso- och sjukvård. Därför är det viktigt att följa råden för både värmebölja och för att minska smittspridningen av covid-19. Var extra försiktig och uppmärksam på symtom.


Tänk på att corona-virusets spridning inte hämmas av höga temperaturer och att personer som drabbats av covid-19, eller återhämtar sig från sjukdomen, är extra känsliga under en värmebölja. Detta enligt Global Heat Health Information Network (GHHIN).

Håll ett öga på personer i riskgrupper

Värme påverkar oss alla, för till exempel spädbarn, små barn och äldre personer ökar riskerna. Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar, och det kan vara livshotande. Små barn har oftast inte fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme. Äldre personer har ibland andra fysiska problem eller sjukdomar som gör att de påverkas mer. Om du äter medicin, rådfråga din läkare och läs bipacksedeln om hur din hälsa kan påverkas.

Råd från Folkhälsomyndigheten

För att minska riskerna för både värmeslag och smittspridning i sommar har Folkhälsomyndigheten gått ut med ett antal råd.

Använd inte fläkt i gemensamma utrymmen

Enligt Folkhälsomyndigheten bör inte fläktas användas i gemensamma utrymmen. Detta är på grund av smittrisken av covid-19.

Värmebölja och pandemi: Viktig information från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Var noga med hantering av livsmedel

Hantera alltid livsmedel på ett hygieniskt sätt. Var noga med att förvara dem kallt under perioder med höga temperaturer för att inte drabbas av sjukdom.

Så håller du sommarbuffén fräsch: Råd från Livsmedelsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Allmänna råd vid värmebölja

  • Var uppmärksam på temperaturen. Risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.
  • Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Undvik söta drycker eftersom att de är uttorkande. Ät gärna mat med mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt.
  • Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.
  • Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan.
  • Försök att ordna en sval miljö. Vistas i bostadens svalaste rum. Sov gärna i källarrum. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner eller persienner, använd markis om du har. Sätt upp en termometer inomhus, gärna i alla rum.
  • Inomhustemperaturen kan skilja sig åt med flera grader i olika rum. Är temperaturen över 25 grader i rummet där du vistas bör du flytta till en svalare plats.
  • Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.
  • Minska fysisk aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.

Källa: 1177 Vårdguiden

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 24 juni 2020