På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


| Press

Strömsundshjärtat

UPPTÄCK STRÖMSUND

Fakta om fiske i Strömsunds kommun

Jakt- och fisketraditionen är stark här i Strömsund. Det är kanske inte så konstigt eftersom det finns gott om mat i vår vildmark. Här finns populärt fjällfiske, de stora sjöarna och fiske i skogslandet.

Gillar du att sportfiska har du kommit rätt oavsett om du föredrar spinnfiske, fluga, trolling eller vinterfiske. Fisket i vårt område är sällsamt och kanske det bästa fjällfiske som finns med öring och röding. Längre från fjällen ökar inslaget av gädda, abborre, harr och sik. I kommunen finns flera fiskecamper där du kan ägna dig åt fiske, men också jakt, svampplockning och vandring.

Frostviken – ett fiskeparadis i norra Jämtland

Frostviken. Bara namnet får många sportfiskare att gå i spinn. Denna mytomspunna trakt i nordligaste Jämtland har ända sedan 1800-talet haft en sällsam dragningskraft på fritidsfiskare och andra naturälskare. Här i de övre delarna av Ströms Vattudal ligger sjöar och strömmar som ett glittrande pärlband, vaktat av höga fjäll och djupa skogar. Med små byar här och där längs Vildmarksvägen, som välkomnande oaser i vildmarken.


I Frostviken finns alla typer av fiskemiljöer och arter. Strömmar, fjäll- och skogstjärnar, sjöar, flyar, åar och bäckar. Öring och röding, harr och sik, abborre och gädda. Här finns lättillgängliga fiskevatten nära bilväg, och här finns mera strapatsrika mål i orörda fjäll och marker. Här finns ett fiske för alla kategorier av fritidsfiskare!

Fjällfiske

Frostvikens fjällvärld ligger högst upp på Jämtlands tak, och det är inte bara rent geografiskt som Frostviken är på toppen av Jämtland – sportfisket är bland det bästa som finns i våra fjäll.

Ädelfisk – öring och röding

I vattendragen finns bara ädelfisk – öring och röding! På renbetesfjällen och i förfjällslandskapet finns massor av goda fiskevatten – sjöar, tjärnar, strömmar, åar och bäckar.


Allra längst i norr, nära "treriksröset" där Norge, Lappland och Jämtland möts ligger högfjällsområdet kring Stekenjokk. Här har fjällen klätt sig i sin vackraste skrud, vävd av Norges skarpskurna tinnar, Lapplands djärva linjer och Jämtlands mjukt böljande fjälltäcke. Och överallt blänker det av vatten, fiskrika vatten...

De stora sjöarna

På sin långa väg från fjäll till kust stannar älvarna upp för att vila sig en stund i skogslandets famntag. Här vidgar sig älvdalarna och bildar långsträckta, stora sjöar – lättillgängliga och fiskrika vatten. Här finns ett fiske för både finsmakaren och slömetaren.


Längs Ströms Vattudal ligger ett pärlband av stora sjöar, och längre österut öppnar sig Flåsjöns och Tåsjöns vattenvidder. Det luktar storöring, monstergäddor och kilosabborrar lång väg...

Vildmarkssjöar

Längst i nordväst i de övre delarna av Ströms Vattudal har älvarna skurit sig djupt ner bland fjäll och höga berg. Här finns en rad intressanta sjöar, ovanför Gäddede med enbart öring och röding.

Storöringens rike

Längre ner i systemet ansluter sig harr, sik, abborre och gädda. Här blir dessutom öringen ännu mer storvuxen – i Ströms Vattudal härskar Bågedeöringen, vårt lands kanske finaste stam av insjööring. Når vikter på uppåt 15 kilo.


Storöring och gädda fiskas med fördel med wobbler och stora skeddrag. Antingen från land eller genom att ro drag eller "trolla" (då används båt med utombordsmotor).

Fiske i skogslandet

Öster om Frostvikens och Hotagens fjällvärld utbreder sig milsvida skogar. Bland blånande berg ligger glittrande småsjöar och svartblänkande tjärnögon, forsande bäckar och ringlande åar.

Många ädelfiskvatten

Nära fjällens krans är det öringen och rödingen som huserar i vattendragen. Här kan man ha ett härligt fiske i en vildmarksmiljö som slår det mesta.

Flugfiske, mete och spinn

Ju mer man avlägsnar sig från fjällkedjan, desto vanligare blir det med harr, sik, abborre och gädda i vattendragen. Här finns härliga metarsjöar, fina spinnfiskevatten där storgäddan lurar, flugfiskeströmmar med grov harr och öring, skogsbäckar och åar med ettriga, rubinrödprickiga bäcköringar. Här finns bad- och familjefiskevänliga sjöar med sandstränder och vassvikar, handikappanpassade put and take-vatten, fiskevatten mitt i kulturlandskapet med möjligheter att komma ortsbefolkningen in på livet och alla möjliga upplevelser.

Gränslöst fiske

De nordöstra delarna av Strömsunds kommun ligger i landskapet Ångermanland, ett skogsrike där sportfiskaren sannerligen inte behöver söka länge för att hitta verkliga pärlor.

Köp fiskekort online

Via webbplatserna iFiske och Natureit kan du köpa fiskekort online.


Sök ditt fiskevårdsområde

www.ifiske.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.natureit.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.scajaktochfiske.comlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta oss

Strömsund turism

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 4 juni 2020