På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Några bilder från utbildningsdagen för de vikarier som kan komma att rycka in inom vård och omsorg.

Viktig information • Publicerat: kl. 09.00.03, 4 juni 2020

Första utbildningen klar för blivande vikarier

På grund av risk för stort personalbortfall med anledning av pandemin annonserade kommunen efter personal som kan vikariera inom samhällsviktiga tjänster. Vi är glada över att ha fått in drygt 30 intresseanmälningar. Under vecka 22 genomförde vi en första utbildning.

Under en tid har kommunen sett över sina resurser och förberett sig inför en eventuell brist på personal inom samhällsviktig verksamhet som vård och omsorg, kök, lokalvård och vissa transporttjänster inom teknisk verksamhet. Via tidning, Facebook och kommunens webbplats har vi annonserat efter personal. Vi är glada och tacksamma över att nu ha fått in drygt 30 intresseanmälningar.

Matchas mot våra behov

Personerna har varierande bakgrund och kan matchas mot vård och omsorg, barnomsorg, kök, städ och vaktmästeri om extra behov av personal finns. Cirka en tredjedel av de som anmält intresse har blivit intervjuade och de som valts ut i ett första skede fick utbildning under vecka 22. Alla som visat intresse finns kvar och kommunen kommer att ta kontakt om ytterligare behov av vikarier uppstår framöver.


– Vi är oerhört tacksamma över att människor vill och har möjlighet att vikariera. Det är betydelsefullt för att vi ska säkra upp personaltillgången och kunna fortsätta med vår samhällsviktiga service, säger Anneli Svensson, kommundirektör.

Praktisk utbildningsdel

Utbildningen för dem som kan komma att få rycka in inom vård och omsorg bestod av ergonomi, basala hygienrutiner och utvalda omvårdnadsåtgärder. Dessutom har vikarierna fått övergripande information om verksamheten och vad de behöver tänka på som anställda i kommunen. Vårdlärarna Mattias Ellebrink Jönsson och Åsa-Lena Bagge på Hjalmar Strömerskolans vård- och omsorgsprogram höll i stora delar av den praktiska undervisningen och Strömsundshälsan stod för ergonomidelen.


– Vi har sedan tidigare ett väldigt gott samarbete inom kommunen, mellan skolan, HR-enheten samt vård och omsorg. Så nu när vi gemensamt fokuserar på att stärka vår förmåga att klara uppdraget under pandemin finns goda förutsättningar, säger Gudrun Öjbrandt, chef för vård- och socialförvaltningen.

Introduktion i verksamheten

De blivande vikarierna har också gått en webbutbildning inom vård och omsorg och tagit del av förberedande material.

– Det som återstår nu är ett utbildningsblock om arbetsmiljö och en introduktion i verksamheten, säger Veronica Sjöberg, kvalitetsutvecklare inom vård- och socialförvaltningen och en av de som samordnat utbildningen.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 4 juni 2020