Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Harry Jakobsson spelar gitarr på kulturskolan och går i årskurs fem på Centralskolan i Hoting. Han tycker att inspelningarna varit roliga. ”Speciellt nu när vi inte har kunnat vara ute och spela ”live”, säger han. Foto: Sven-Gösta Näslund

Viktig information • Publicerat: | Coronaarkiv (historisk nyhet)

Kulturskolan uppträder på äldreboenden via Youtube

I vanliga fall är de boende på kommunens äldreboenden vana vid att då och då kunna ta del av musik och underhållning genom olika besök. När pandemin nu sätter stopp för det har äldreomsorgen och kulturskolan i samarbete kommit fram till ett alternativ – musikunderhållning via Youtube. Första digitala sändningen skedde 27 maj.

Omkring 330 barn mellan 7 och 19 år går på den kommunala kulturskolan. De senaste veckorna har eleverna arbetat intensivt med att spela in material till kommunens Youtube-kanal. Underhållningen med sång, musik, konst och dansuppträdanden ska sedan visas på kommunens äldreboenden vid ett antal tillfällen vecka 22, 23 och 24. Ett nytt och kreativt grepp för att i en annorlunda tid skapa guldkant i vardagen för de äldre.

Uppskattad underhållning

Första sändningen skedde 27 maj och blev väldigt uppskattad bland de boende. Sedan pandemin bröt ut har de inte haft möjlighet till kulturella upplevelser i samma utsträckning som vanligt då det råder besöksförbud.


– Det gör att vi sökt andra sätt för att lätta upp tillvaron och vi är jätteglada över den här möjligheten tack vare eleverna på kulturskolan. De boende kan titta på valfri tid under en dag och man kan sitta tillsammans eller för sig själv utifrån vad som passar bäst. Det här är ett väldigt fint exempel på samarbete och kreativitet, säger Karin Näsmark, (S), ordförande i socialnämnden och får medhåll av Lena Johansson, (S), ordförande i barn-, kultur- och utbildningsnämnden.


En av dem som tittade på premiärsändningen var Astrid Söderström.

– Det var så kul att få se och vad duktiga barnen var, säger hon med värme i rösten. Jag längtar redan efter nästa program!

”Projektet har varit kul”

En av kulturskolans elever är Harry Jakobsson som spelar gitarr och går i årskurs fem på Centralskolan i Hoting. För honom och de andra eleverna innebär de digitala sändningarna en ny möjlighet att visa upp vad de lärt sig under året, nu när både vårshow och avslutningskonserter blivit inställda på grund av corona-pandemin.

– Det här projektet har varit kul, nu när vi inte kan vara ute ”live”, säger han.

Personalen har fått mersmak

Tack vare satsningen har kulturskolans pedagoger fått möjlighet att vidareutveckla sitt kunnande om film, inspelning och digitala kanaler – och det har gett mersmak.

– Vi hoppas kunna fortsätta samarbetet med äldreomsorgen och även hitta fler samarbetsparter framöver, säger verksamhetsledaren Sven-Gösta Näslund.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: