På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Viktig information • Publicerat: kl. 13.41.54, 28 maj 2020

Två fall av bekräftad covid-19 bland personalen på Åshagens förskola – Greveholms förskola stängd på grund av personalbrist

Sedan måndag 25 maj har Åshagens förskola i Hammerdal varit stängd på grund av stor sjukfrånvaro. Nu har några, men inte alla, provsvar kommit och de visar att det finns två fall av bekräftad covid-19 bland personalen. Från och med 28 maj stängs också Greveholms förskola på grund av personalbrist och personalen ska nu provtas. Vi väljer därför att informera om läget och vad som händer nu.

Eftersom en stor del av personalen på Åshagens förskola i Hammerdal under föregående helg uppvisade förkylningssymtom tog kommunen den 24 maj beslut om att stänga förskolan då personalbristen var för stor.

All personal har tagit prov

Region Jämtland Härjedalen har under veckan utfört provtagning på all personal för att utreda vad den höga sjukfrånvaron berodde på. Nu har några, men inte alla, provsvar kommit och de visar att det finns två fall av bekräftad covid-19. Eftersom det pågår en allmän smittspridning går det inte att säga hur eller var personerna smittats.


– Kommunen har tidigare varit tydlig med att vi bara informerar på en övergripande nivå om smitta inom våra verksamheter. Men då antalet bekräftat smittade medarbetare nu gör att vi måste stänga väljer vi att även gå ut med mer specifik information, säger Lars Thorin, chef för barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen.

Åshagens förskola fortsatt stängd

Åshagens förskola kommer att vara fortsatt stängd på grund av covid-19 i väntan på frisk personal. De kommer att följa de rekommendationer som finns för att skapa en trygg återgång till arbetet. Under tiden Åshagens förskola är stängd kommer kommunens lokalvårdare att göra en grundlig storstädning av lokalerna, enligt deras rutin vid smitta.

Även Greveholms förskola stängd på grund av personalbrist

Från och med 28 maj är även Greveholms förskola i Hammerdal stängd på grund av personalbrist. För att fastställa vad sjukfrånvaron beror på kommer även den personalen att provtas för covid-19.

– När förskolorna öppnar igen erbjuder vi bara plats till de barn vars vårdnadshavare anmält att de har samhällsviktiga arbeten. Om ett par veckor kommer vi som tidigare år att göra en sammanslagning av förskolorna i Hammerdal för att samordna personalresurserna under sommaren, säger Lars Thorin.

Friska barn är välkomna till förskolan

Vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer som innebär att friska barn utan förkylningssymtom är välkomna till förskolan. Alla berörda vårdnadshavare är underrättade om situationen och får information om hur den fortsatta förskoleverksamheten kommer att bli.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 28 maj 2020