Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Två kvinnor framför bil med matvaror.

Gunilla Grindefors och Sonya Berg på Strömsunds pastorat redo att köra ut varor till äldre och riskgrupper.

Viktig information • Publicerat: | Coronaarkiv (historisk nyhet)

Strömsunds pastorat samordnar uppskattade hemleveranser

Möjligheten till hemleverans för äldre och personer i riskgrupp har utvecklats till något mer än bara en varuleverans. Samtalen i samband med beställning och leverans har blivit ett välkommet avbrott i vardagen. Strömsunds pastorat samordnar leveranserna – ett fint och viktigt initiativ som väl passar in i temat ”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst”.

Sedan en tid tillbaka samordnar Strömsunds pastorat hemleverans av varor till äldre och riskgrupper i kommunen. Idén kläcktes runt ett fikabord och i Strömsund är nu diakonen Gunilla Grindefors och pedagogen Sonya Berg igång med inköp och leveranser.


– Eftersom många av kyrkans olika verksamheter ligger i viloläge just nu så kände vi att vi ville vara behjälpliga i att handla och leverera varor till våra medborgare i riskgrupper. Svenska kyrkan ingår dessutom som aktör i civilsamhället så då kändes denna insats helt naturlig, säger Gunilla.

Mer än bara en varuleverans

Kyrkans service är tillgänglig i alla församlingar i kommunen. Den som behöver hjälp med hemleverans ringer till sin lokala pastorsexpedition. I Strömsund med omnejd får i dagsläget cirka 30 personer sina varor levererade på onsdagar och torsdagar.


För de flesta av dem handlar hemleveranserna om mycket mer än att bara få varorna till dörren.

– Vi märker att den här servicen betyder oerhört mycket. Att samtala om vilka varor som ska inhandlas när de ringer för att beställa utvecklas ofta till allmänt prat om stort och smått. Och sedan blir det alltid en stunds prat i trapphuset eller på farstubron när vi levererar. Ett litet avbrott i tristessen för den som sitter isolerad helt enkelt, säger Gunilla.

Djupt uppskattad hjälp

Hon menar att kyrkan fyller en viktig funktion i dessa annorlunda tider. Och hjälpen är djupt uppskattad.

– Det är en självklar uppgift för oss att ställa upp som kyrka och medmänniska. Den diakonala insatsen är att vara ett ”barmhärtighetens tecken”, så detta är diakoni på riktigt! Vi möts av både uppskattning och stor tacksamhet, även om det för många i denna målgrupp känns svårt att be om hjälp, säger Gunilla Grindefors.


Utöver Strömsunds pastorat erbjuder även flera butiker i kommunen hemleverans av matvaror.

Till sidan om hemleverans av varor


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

BLommor

Krisberedskaps-veckan 2020

Just nu pågår årets krisberedskapsvecka som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samordnar. Under den vill vi hylla fina initiativ på temat ”När det behövs som mest, hjälps vi åt som bäst”.

Läs mer om årets krisberedskapsvecka i Stömsunds kommun

Om Krisberedskapsveckan på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: