Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Våld och utsatthet i nära relationer

På grund av coronaviruset tvingas många barn och vuxna vara hemma mer än vanligt. Karantän i hemmet med en våldsam partner kan vara farligt. Som vän eller anhörig är det just nu extra viktigt att visa att vi bryr oss. Behöver du stöd kan du vända dig till Centrum mot våld eller socialtjänsten.

Pandemin påverkar hela samhället. Det innebär bland annat att för personer som utsätts för mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck så riskerar situationen att förvärras.

Läs mer: Våld i nära relationer (med viktiga telefonnummer och länkar)

Hjälp via Centrum mot våld

Centrum mot våld arbetar på olika sätt mot våld i nära relationer i Jämtlands län. Centrum mot våld erbjuder råd och stöd för dig som bor i länet, om du är eller varit utsatt för våld. Barn och unga som upplever eller har upplevt våld får särskilt stöd och personer som utövar eller har utövat våld kan få behandling.


Vuxna har möjlighet att vara anonyma, då förs inga journaler. Om det framkommer att barn far illa råder anmälningsskyldighet enligt socialtjänstlagen.

Är du utsatt och behöver någon att prata med?

  • Centrum mot våld: 0200-120 145
  • Kvinnofridslinjen (nationell stödtelefon): 020-50 50 50

Mer information om Centrum mot våldlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vad kan du som anhörig eller vän göra?

Att stå vid sidan om och se att någon man tycker om far illa i en relation är ofta mycket svårt. Om du vågar se, vågar fråga och tror på vad du hör kan det leda till att din vän eller anhörig orkar förändra sin situation och ta sig ur ett liv med våld och övergrepp.


Du som är anhörig eller vän är välkommen att ringa Centrum mot vålds stödtelefon. Den är öppen dygnet runt och du kan ringa oavsett var du bor i Sverige. Samtalet kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen.

  • Var uppmärksam på din omgivning Som vän eller anhörig är det just nu extra viktigt att visa att vi bryr oss. Sträck ut handen, hör av dig och fråga hur vänner har det och hur de mår. Uppmärksamma bråk hos grannar. Många barn riskerar att bevittna ännu mer våld om de är hemma från skolan. Är du orolig för ett barn – gör en anmälan till socialtjänsten.
  • Om du misstänker ett brott kontakta polisen! Kontakta polisen om du hör ljud, bråk eller skrik som gör dig orolig eller om du själv är utsatt, har frågor eller upplever att du behöver skydd. Ring 114 14 eller besök en polisstation. Är situationen akut ring 112.

Har du svårt att hantera dina aggressioner?

Har du ett kontrollerande beteende som går ut över din partner? För dig som har bekymmer med att hantera din ilska, kan karantän i hemmet vara något som ökar på frustrationen. Isolering, ekonomisk kris och oro kan trigga igång våldet. Din partner eller andra närstående kan uppleva rädsla och otrygghet i detta. Centrum mot våld erbjuder stöd till förändring.

Barn som far illa i sin hemmiljö

På grund av coronaviruset tvingas många barn och vuxna vara hemma mer än vanligt. Vi vet att detta bidrar till en särskilt utsatt situation. Om du som vuxen är orolig för att barn utsätts för våld, försummelse, eller på annat sätt far illa finns det olika sätt att hjälpa till på.

  • Gör en orosanmälan till socialtjänsten.
  • Prata med barnen. Fråga hur det är hemma. Berätta vad de kan göra om något händer som gör dem rädda.
  • Ring polisen på 112 vid en hotfull situation eller akut oro.

Läs mer: Misstanke om att barn far illa (med blankett för orosanmälan)

Stödtelefon 0200-120 145

Samtalen till Centrum mot våld är gratis och syns inte på telefonräkningen.

 

Du kan själv ringa direkt för att boka tid för besök eller telefonrådgivning.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: