Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Världskarta med röda virusar.

Viktig information • Publicerat: | Coronaarkiv (historisk nyhet)

Se upp för bedrägerier – tips på hur du kan skydda dig

Den senaste tiden har många äldre personer utsatts för bedrägerier. Det kan ske via telefon eller hembesök och gå till på olika sätt. Polisen uppmanar nu alla att vara extra vaksamma och kommer med tips på hur du kan skydda dig.

Ett exempel är att en person säger sig ringa från banken eller arbeta för polisen och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod eller andra värdesaker. I vissa fall följer bedragaren upp samtalet med att komma hem till dig. En bedragare kan ange olika skäl till att vilja komma in i din bostad, de kan vara en eller två personer som ringer på din dörr och påstår att de behöver gå in i ditt hem för att utföra en kontroll. För att verka trovärdig kan bedragaren vara klädd i arbetskläder och ha passande utrustning. Var alltid skeptisk när du får ett oväntat hembesök eller samtal.

Polisens tips: Så kan du skydda dig från bedrägerier

  • Lämna aldrig ut personlig information över telefon eller till någon som kommer hem till dig. Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon eller genom ett besök hemma hos dig. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar. 
  • Lägg på luren om en obekant person ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en vän, en släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som exempelvis polisen. 
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- eller kreditkort, eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare. 
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person. Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet eller på andra sätt för att vilseleda dig. I nuläget finns till exempel bedragare som säger sig behöva din information på grund av corona-viruset covid-19.
  • Ring en anhörig eller bekant om du känner dig osäker. Om du blir kontaktad av någon som ber om information som gör att du känner dig osäker, sök stöd hos en anhörig eller bekant.
  • Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.

Läs mer om hur du kan skydda dig mot bedragare på polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du som konsument påverkats av coronakrisen?

Då kan du vända dig till kommunens konsumentrådgivning eller till Hallå konsument, som är Konsumentverkets rådgivning till privatpersoner. Hit kan du vända dig med frågor om köp av varor och tjänster, reklamationer och annat som du som konsument behöver hjälp med.


Telefonnummer till kommunens konsumentrådgivning: 0670-161 20
Telefontid: Måndag, tisdag och fredag kl. 9.00–12.00. På grund av coronakrisen tar vi inte emot besök.

Om Konsument Strömsund

Telefonnummer till Hallå konsument: 0771-525 525.

Telefontid: Måndag–fredag kl. 10.00-12.00.

Hallå konsument har samlat information om vad som gäller kring resor, evenemang och beställda varor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: