Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Personer i grupp.

Prao-eleverna Ayat Swaid, Mohamad Hasan, Moa Persson Elverum och Carl Sjöblom tillsammans med Karin Amcoff, koordinator på Strömsunds kommun.

Publicerad:

Maj: ”Prao-veckan hjälpte oss att se möjligheter inför framtiden”

Hur fungerar det på en arbetsplats och vad vill jag jobba med efter skolan? Varje år får elever i grundskolan värdefull möjlighet till prao vilket kan ge svar på en del funderingar. Praoplatsbanken kan vara ett sätt för eleverna att hitta en lämplig praktikplats.

Elever i årskurs 8 och 9 gör prao (praktisk arbetslivsorientering) under en till två veckor i varje årskurs. Praon sker både i närområdet och utanför hemorten. Att eleverna får kunskap om den lokala arbetsmarknaden och dess möjligheter är viktigt.

 

– Det finns en otrolig mångfald inom vårt lokala näringsliv och det är viktigt att eleverna får se det, de är ju potentiell framtida arbetskraft som vi måste ta vara på. Praon är oerhört värdefull och är ett sätt för både elever och företag att visa upp sig. Det är viktigt att båda tar den chansen, säger Karin Amcoff som arbetar som koordinator och är länken mellan elever och praoplatser.

En aha-upplevelse

Under hela grundskolan får eleverna via skolpersonalen och kommunens studie- och yrkesvägledare på olika sätt vägledning om utbildningar, yrken och arbetsmarknad. Själva praotiden är ett sätt för eleverna att få prova på möjliga, framtida yrkesval. Praon kan också göra dem helt säkra på vad de absolut inte vill arbeta med, menar Karin Amcoff.

– Så kan det absolut vara, vilket också är ett bra besked när man sedan ska söka sig vidare. Praon är en jättenyttig erfarenhet och kan många gånger vara en aha-upplevelse, säger hon.

”Har fått lära mig mycket”

Eleverna Ayat Swaid, Mohamad Hasan, Moa Persson Elverum och Carl Sjöblom på Vattudalsskolan i Strömsund är alla nöjda med sin prao. Mohamad hittade sin praoplats på Team Sportia i Strömsund via praoplatsbanken. Det är en satsning där tanken framöver är att locka företag att anmäla sig till banken så att urvalet för eleverna hela tiden ökar.

– Jag är jättenöjd med mitt val och praon har varit väldigt rolig. Jag har fått lära mig många nya saker, säger han.


Alla fyra är överens om att praoveckan har hjälpt dem att se nya möjligheter inför framtiden. För Carl Sjöblom innebar praktiken att han blev ännu säkrare i sitt framtida yrkesval. Nu har han bestämt sig för att läsa jakt och viltvård på gymnasiet.

– Det som var bäst under praon var att få en inblick i hur allt fungerar på en arbetsplats, säger han.


Tjej i affär

Ulrika Sundin Forsberg på Team Sportia i Strömsund tycker att prao-eleverna är värdefulla, de berikar ofta med nya idéer.

Givande och utvecklande för företaget

Ulrika Sundin Forsberg på Team Sportia har handlett praoelever i många år, hon tycker att det är både givande och utvecklande för ett företag.

– De bidrar alltid med tips och nya idéer. När vi tar emot elever är det viktigt för oss att de får möjlighet att göra det vi gör för att verkligen få en inblick i arbetet. Som elev kan det vara en stor fördel att hitta en praoplats på hemmaplan, visar man framfötterna och är duktig finns det ofta stora chanser till extrajobb, säger hon.


Under praktiken har eleverna möjlighet att äta lunch på någon av skolorna i kommunen, om det inte går får de ett lunchbidrag. Den som behöver resa får låna ett busskort, eller får reseersättning.

Mer information om prao och studie- och yrkesvägledning

Vill du anmäla ditt företag till praoplatsbanken?

Kontakta koordinator Karin Amcoff och få mer information. Kontaktuppgifter finns i Kontakta oss-rutan. Välkommen med din anmälan!

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

  • Ingen giltig användare vald.

Senast ändrad/granskad: