På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Omsorg, hjälp och oro

Information om omsorg och för dig i riskgrupp. Här finns även frågor och svar samt tips på vart du som är orolig kan vända dig.

Lättade restriktioner för personer över 70 år och i riskgrupp

Från och med 22 oktober gäller de allmänna råden för att förhindra smittspridning för alla i samhället, även för riskgrupper och de som är 70 år och äldre. Folkhälsomyndigheten har tagit bort rekommendationen om att dessa grupper bör undvika kontakter med andra.

Folkhälsomyndigheten: Vad gäller för mig som fyllt 70 år?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens tips kring hur du kan träffa nära och kära i coronatiderlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Samlad information till dig över 70 år på krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information om boenden för äldre

Lokala besöksrutiner på äldreboenden

Uppdaterad 7 oktober

Den 1 oktober hävdes det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Det är ersatt med lokala besöksrutiner. Det är fortfarande mycket viktigt med fortsatt försiktighet eftersom pandemin inte är över. Alla besök måste bokas i förväg. Ring boendets enhetschef senast närmaste vardagen innan besök.


Observera att besöksrutinerna kan komma att ändras med kort varsel, bland annat vid lokala utbrott av covid -19.

Läs mer om de lokala besöksrutinerna på äldreboenden

Besöksplatser – möjlighet till möten utomhus

Uppdaterad 17 september

Det finns besöksplatser i utemiljön vid varje boende för att vårdtagare och anhöriga ska få stöd i att kunna mötas ”på riktigt” men fortfarande hålla de rekommendationer som finns om avstånd. Observera att möjligheten att mötas utomhus inte innebär ett generellt undantag från besöksförbudet.


Alla utomhusbesök måste bokas i förväg, kontakta enhetschef för boendet. Enhetscheferna kan du nå måndag till fredag.

Surfplattor på äldreboenden

För att öka möjligheten till sociala kontakter i den annorlunda tid som nu råder, kompletterar kommunen med fler surfplattor på alla äldreboenden. Även bostäder för funktionsnedsatta i Strömsunds kommun får surfplattor.

Fler surfplattor till äldreboenden och bostäder för funktionsnedsatta

Hemleverans av varor

Du som bor i Strömsunds kommun, tillhör en riskgrupp och därför inte själv kan åka till affären, kan få hjälp att få dagligvaror hemlevererade till din bostad.

Kontaktuppgifter till butiker och till Strömsunds pastorat

Information för dig som känner oro

Röda Korsets stödtelefon

Känner du stress och oro kring coronautbrottet som pågår? Ringer du Röda Korsets stödtelefon får du prata med personer som har utbildning i psykologisk första hjälpen och förståelse för den nuvarande situationen.

Mer information om Röda Korsets stödtelefonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Äldrelinjen

Äldrelinjen riktar sig till dig som mår psykiskt dåligt eller som längtar efter någon att prata med. Äldrelinjen, som är bemannad av utbildade volontärer, är öppen vardagar 8.00–19.00 och helger 10.00–16.00.

Mer information om Äldrelinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

1177 Vårdguidens information om råd och stöd på telefon och mejl

Det finns många olika föreningar och organisationer som erbjuder råd och stöd på nätet och på telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

1177 Vårdguiden samlade information om råd och stödlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tips på stöd och aktiviteter

Webbplatsen Tillsammans i höst

Riksförbundet HjärtLung har utvecklat hemsidan ”Tillsammans i höst” som är en mötesplats för träning, gemenskap och aktivitet. Här kan du telefonfika, gå en digital kurs, träna eller göra månadens aktivitetsbingo. Hemsidan är öppen för alla. 

Till webbplatsen ”Tillsammans i höst”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vanliga frågor och svar

Vad gäller för besök på äldreboenden?

+

Lokala besöksrutiner på äldreboenden

Uppdaterad 8 oktober 2020

Den 1 oktober hävdes det nationella besöksförbudet på äldreboenden. Det är ersatt med lokala besöksrutiner. Det är fortfarande mycket viktigt med fortsatt försiktighet eftersom pandemin inte är över. Alla besök måste bokas i förväg. Ring boendets enhetschef senast närmaste vardagen innan besök.


Observera att besöksrutinerna kan komma att ändras med kort varsel, bland annat vid lokala utbrott av covid -19.


Besöksplatser – möjlighet till möten utomhus

Uppdaterad 17 september 2020

Det finns besöksplatser i utemiljön vid varje boende för att vårdtagare och anhöriga ska få stöd i att kunna mötas ”på riktigt” men fortfarande hålla de rekommendationer som finns om avstånd.


Alla utomhusbesök måste bokas i förväg, kontakta enhetschef för boendet. Enhetscheferna kan du nå måndag till fredag.


Kan jag i riskgrupp få hjälp med hemleverans av varor?

+

Du som bor i Strömsunds kommun, tillhör en riskgrupp och därför inte själv kan åka till affären kan få hjälp att få dagligvaror hemlevererade till din bostad. Här finns kontaktuppgifter till butiker och Strömsunds pastorat, som kan hjälpa dig.

Information om möjlighet till hemleverans av varor


Hur fungerar anhörigavlastningen på korttidsplatser under pandemin?

+

På grund av den pågående pandemin är vi extra noga med att personal ska sjukskriva sig redan vid lättare förkylningssymtom. Det här gör vi för att fördröja risken att föra smitta vidare till vårdtagare.


Om många i personalen är sjuka kan vi bli tvungna att begränsa möjligheten till avlastning
Om vi kommer till en situation där personalbemanningen minskar kraftigt så kommer vi att begränsa möjligheten till anhörigavlastning för att kunna ha tillräcklig bemanning till andra dagliga insatser.


Det kan innebära att du kanske får färre avlastningsdygn än planerat, du kanske inte kan få de dagar du önskat och i vissa fall kanske vi måste skjuta fram den planerade avlastningsperioden.


Har du några frågor?
Ring 0670-167 04


Hur fungerar hemtjänsten under pandemin?

+

På grund av den pågående pandemin är vi extra noga med att personal ska sjukskriva sig redan vid lättare förkylningssymtom. Det här gör vi för att fördröja risken att föra smitta vidare till vårdtagare.


Vi prioriterar mediciner, mat och grundläggande vård
Så långt det är möjligt kommer vård- och socialförvaltningen att planera för att kunna ge alla insatser som är beviljade. Men om vi kommer till en situation där många i personalen är sjuka så kommer vi att behöva prioritera. Vi kommer då att utföra de mest nödvändiga insatserna. Det innebär medicinering, mat och grundläggande omvårdnad.


Vårdtagare kan få besök av ny personal
Om vi behöver kommer vi att kalla in personal från andra verksamheter. Det kan innebära att den med hemtjänst kan få besök av nya personer. All personal kommer att bära en väl synlig namnskylt med Strömsunds kommunvapen. Alla kan därför känna sig trygga med att det är behörig personal som kommer och hjälper till.


Har du några frågor?

Ring 0670-167 04


Vad gäller för besök på närvårdsavdelningen, Näva, i Strömsund?

+

Region Jämtland Härjedalen har infört besöksförbud för vårdinrättningar vilket omfattar närvårdsavdelningen i Strömsund.

Information om Region Jämtland Härjedalens besöksrestriktionerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Vad gäller för besök på boende för personer med funktionsnedsättning?

+

Kommunen har infört besöksrestriktioner. Vi kan göra undantag för besök till personer som vårdas i livets slut. Kontakta då enhetschef för boendet före ditt besök.

 

Hur fungerar måltidsservicen under pandemin?

+

På grund av den pågående pandemin genomför vi från och med vecka 15 förändringar för att skydda personer med måltidsservice när vi levererar matlådor.


Leveransen fortsätter

Vår leverans av matlådor fortsätter som vanligt två gånger i veckan. Den enda skillnaden är att vi som levererar inte längre kommer att gå in i din bostad.


Vad ska du göra?

Vi vill att du ska ställa ut en kylbox eller liknande vid din entrédörr, där vi kan lämna matlådorna. Vi ringer på vid leverans för att du ska uppmärksamma att maten har kommit.


Har du några frågor?

Ring 0670-164 23

 

Hur fungerar färdtjänsten under pandemin?

+

Från och med måndag 30 mars har Strömsunds kommun beslutat att ingen samåkning ska ske vid färdtjänstresor. Det innebär att varje resenär beställer sin resa som vanligt men reser ensam i fordonet som man i vanliga fall kan få dela med fler resenärer. Den som ringer och bokar en färdtjänstresa får information om förändringen i samband med bokningen.


Känner du symtom på förkylning, även lindriga, ska du inte resa med färdtjänst utan stanna hemma och begränsa dina sociala kontakter.

 

Hur fungerar sjukresorna under pandemin?

+

Det är Region Jämtland Härjedalen som ansvarar för sjukresor för dig som behöver resa i samband med läkarvård, sjukvårdande behandling och tandvård. Regionen har nu infört särskilda rutiner.

Information på 1177 Vårdguiden om sjukresorlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bra telefon­nummer

113 13 – nationellt informa­tions­nummer.

För frågor som inte handlar om sjukdoms­symtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informa­tionen på nätet.


1177 – om du är sjuk. Personlig sjukvårds­rådgiv­ning via telefon. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om corona­viruset eller om myndig­heternas rekommen­da­tioner.

Få vår digitala informa­tion uppläst

Känner du någon som behöver få vår digitala information uppläst? Tipsa att de ringer 0670-164 00!


Hjälp oss att sprida vår infor­mation!

Tänk på att det kan finnas de som har svårt att hitta information i digitala kanaler. Erbjud gärna omgivningen din hjälp.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 22 oktober 2020