På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Minska smitt­spridningen

Pandemin är inte över. Det är allas ansvar att inte sprida smitta – nu måste vi hjälpas åt för att tillsammans kunna bromsa spridningen! Följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd, både i arbetslivet och hemma. Tack för din insats!

Folkhälsomyndighetens allmänna råd som gäller alla

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symtom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du kontakta 1177 för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Folkhälsomyndigheten ansvarar för allmänna råd inom verksamhetsområdet smittskydd. Råden gäller fram till 31 december 2020.

Vanliga symtom på covid-19

Covid-19 påminner ofta om vanlig förkylning eller influensa. En del blir allvarligt sjuka, men de flesta som får sjukdomen blir lindrigt sjuka och kommer inte att veta att det är covid-19.


Du kan ha ett eller flera av följande symtom:

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk
 • illamående
 • värk i muskler och leder.

En del får magknip och diarré. Några får hudutslag som kan se väldigt olika ut. Det är vanligt att inte känna lukter och smaker. Många känner sig mycket trötta.

Symtomen kommer oftast efter omkring tre till fem dagar om du har blivit smittad. Ibland kan det dröja upp till 14 dagar.

Läs mer om symtom på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stanna hemma om du är sjuk

Om du, eller dina barn, är sjuka ska ni stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter. Ni bör också undvika nära kontakt med andra.


Under coronapandemin är det viktigt att alla är extra försiktiga för att undvika smittspridning i samhället. Folkhälsomyndigheten har tagit fram särskilda rekommendationer som handlar om när barn och vuxna kan gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Boka tid för provtagning vid symtom på förkylning

Region Jämtland Härjedalen uppmanar alla som känner symtom att testa sig för covid-19, då blir det enklare att snabbt upptäcka och dämpa smitta. Testet gör du enkelt på egen hand, efter att du först bokat tid i någon av de provtagningsbussar som finns i länet. Provtagningen är gratis och du bokar genom att logga in på 1177.se.

Mer information om lämna prov för covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Restriktioner för personer som bor i samma hushåll som en covid-smittad

För att bromsa smittspridningen av covid-19 inför Smittskydd Jämtland Härjedalen särskilda förhållningsregler som Folkhälsomyndigheten i samarbete med smittskyddsläkare tagit fram. Du som behöver följa reglerna om hemisolering kommer få besked om det via vården.

Vad innebär restriktionerna?

De innebär att du som bor i samma hushåll som en covid-19-smittad ska stanna hemma från skola eller arbete så länge att det går att avgöra om du blivit smittad eller inte, så kallad hemisolering. Restriktionerna gäller oavsett om du har symtom eller inte.


Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19, men ha gärna en dialog med skolorna. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Mer information på 1177 Vårdguiden (inom kort)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Åarjel­saemien

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidh

Aellieh årroeh skïemtjh gietskene. Dellie datnem jïh mubpide vaarjelidh skïemtjedidh. Daesnie jienebh raerieh guktie maahtah suetiem heerredh.

Vaarjelh datnem jïh mubpide suetiem geerjehtidhlänk till annan webbplats

Bra telefon­nummer

113 13 – nationellt informa­tions­nummer.

För frågor som inte handlar om sjukdoms­symtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informa­tionen på nätet.


1177 – om du är sjuk. Personlig sjukvårds­rådgiv­ning via telefon. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om corona­viruset eller om myndig­heternas rekommen­da­tioner.

Dela bara bekräf­tad informa­tion

Det sprids väldigt mycket information om det nya viruset. Det kan vara svårt att veta vad som är sant eller inte.


Du kan hjälp till att för­hindra ryktes­spridning och spekula­tioner genom att vara källkritisk och dela enbart bekräftad information.

Tänk på det här när du bedömer informationlänk till annan webbplats

Få vår digitala informa­tion uppläst

Känner du någon som behöver få vår digitala information uppläst? Tipsa att de ringer 0670-164 00!


Hjälp oss att sprida vår infor­mation!

Tänk på att det kan finnas de som har svårt att hitta information i digitala kanaler. Erbjud gärna omgivningen din hjälp.

Fakta

Var informerar vi?

 • Kommu­nens webb­plats.
 • Kommu­nens Facebook­sida.
 • Affischer.
 • Utskick.
 • Annons i Ström­sunds gratis­tidning.
 • Få digital informa­tion uppläst, ring 0670-164 00.

Mer om hur vi informerar

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 22 oktober 2020