Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Publicerad:

Så här håller du kontakt med vänner och anhöriga via videosamtal

Åtgärderna för att fördröja spridningen av coronaviruset leder till att du måste minska dina fysiska kontakter. För många, inte minst äldre, innebär det en ökad risk för ensamhet och isolering. Digitala möten kan vara ett verktyg för att minska ensamheten. Så här kommer du igång!

Att kontakta någon med hjälp av digitala tjänster som erbjuder videosamtal, exempelvis Skype, Teams eller Facebook messenger, behöver inte vara krångligt. Den nya gratistjänsten Dataprata har samlat enkla instruktioner som guidar dig som är lite osäker att komma igång med videosamtal.

Enkla instruktioner för telefon, läsplatta och dator

Dataprata är ett initiativ för att hjälpa datorovana personer att ha kontakt med sina anhöriga trots fysisk isolering. Sajten känner av vilken enhet användaren har, ger tydliga steg-för-steg-instruktioner för att komma igång och hjälper till att starta upp de vanligaste apparna för videoträffar. Sajten är enkelt uppbyggd och har extra tydliga knappar och text.

Till Datapratas information om hur du kommer igång med videosamtal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se tv-programmet Seniorsurfarna

Just nu finns det ett tv-program som heter Seniorsurfarna som ger många exempel på möjligheter med att använda Internet.

Se Seniorsurfarna på SVT Play Länk till annan webbplats.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Du kan följa kommunens information om coronapandemin på www.stromsund.se/corona

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: