På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Google translate
Översätt sida
Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.
Det finns fortfarande möjlighet till en aktiv fritid, även i virustider då mycket är inställt. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du behöver vila eller återhämtning. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är det minsta sjuk.
Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö. Här följer tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande aktiviteter att uppleva i din kommun.
+
När coronakrisen slog till ville Kulturenheten vid Region Jämtland Härjedalen bidra till att länets författare skulle få synlighet trots att alla författarbesök och arrangemang var inställda. I en serie filmer kan du nu möta 14 av länets författare i ditt vardagsrum. De berättar om sitt skrivande, läser ut sina böcker och inspirerar till både läsning och eget skrivande. Vi kan utlova skratt, tårar, spänning, aha-upplevelser och en och annan hemlighet. De flesta filmer är producerade av yrkesverksamma filmare i länet, några av författarna har valt att filma själv.
De små vita korten, vad gör hon med dem? Det och flera andra läsarfrågor blir besvarade. Men vad är det egentligen för hemlighet Elin avslöjar på slutet?
Vi möter Elin Olofsson i hennes vardagsrum hemma i Bredbyn. Efter fem romaner och 150 .000 sålda böcker är hon nu mitt inne i arbetet med den sjätte romanen.
Hur mycket kan vi egentligen veta om en annan människa? Det har Magnus Ottelid funderat över. I boken om skriftställaren Artur Magnusson från Ytterån får vi veta att Artur var en mångsidig och unikt språkbegåvad person. Han behärskade sju språk, bland annat armeniska. Artur bar också på en stor hemlighet som fyllde honom med skam. Men just den där aprildagen i Stockholm 1936 på Sandbergs Manufaktur fattade han mod. Artur Magnusson vågade plötsligt och äntligen yppade han det som var hans stora önskan.
Slå dig ned i soffan och lyssna till Martin Johansson när han läser sin novell ”En snöig februaridag”. Martin bjuder på en härlig skröna om den folkilskne Sven som på sin dagliga skogspromenad faller så olyckligt att han svimmar av i snön. Räddningen blir en storfamilj med tolv stycken …, ja vilka var det egentligen som Sven mötte i skogen?
Se filmen med Martin Johansson
I sin roll som forskare och författare har Karin Tegenborg Falkdalen länge riktat ljuset mot kungligheter, och hon gör det alltid med fokus på kvinnorna.
Vi får här ta del av en föreläsning om svenska drottningar från 1500-talet till idag, alltifrån Gustav Vasas andra hustru Margareta Leijonhufvud till vår tids drottning Silvia. Senare i år kommer Karins nya bok ”Svenska drottningar” ut, men vi får tjuvkika redan nu. Visste du förresten vilken drottning som skurade golv?
Se filmen med Karin Tegenborg Falkdalen
Det är aldrig för sent, säger Ulla Brännström Englsperger. Vi möter henne i vardagsrummet i Torvalla. Sedan 2013 sitter hon där och skriver. Trots att hon började sent i livet är hon nu en erfaren författare som frikostigt bjuder på sitt hantverk. Vi får följa hela skrivprocessen från ax till limpa.
Varje liv är värt att skildra, det är Föreningen Liv i Sveriges paroll, men också en ledstjärna för Ulla. Därför brinner hon också för de berättarkaféer hon brukar leda.
Se filmen med Ulla Brännström Englsperger
När jag skriver mina böcker ser jag ofta berättelsen som en film i mitt huvud. Det säger Daniel Edfeldt, som skriver barnböcker sedan flera år tillbaka.
Hans senaste två böcker är fantasyberättelser som har en fot i verkligheten, nämligen i Östersund. När böckernas huvudperson, den tolvårige Will, sitter i bilen hem från fjällsemestern sker det plötsligt en otäck trafikolycka. Sen tar fantasin över och färden fortsätter genom ett magiskt land befolkat av märkliga väsen.
Är platsen fortfarande min? Så gick tankarna hos Malin Nord när hon fortfarande bodde i Stockholm och skrev på romanen Barmark. Platsen fanns i Jämtland, på en gård vid myren och skogen. Korpar svävade över himlen. I romanen får vi följa tre generationer kvinnor; Signe som flydde från Norge under brinnande världskrig, dottern Monika och dotterdottern Signe.
Malin har nu återvänt till Jämtland. Hon berättar om sitt skrivande och läser för oss ur Barmark, men också ur den kommande boken. Den som bland annat handlar om en pojke som nästan drunknar. För Malin är även skrivande en plats. En plats att vara i.
Först kommer musiken, sen kommer berättelsen. Linda Forss tar oss med till platser, tider och människor som hon skildrar i sina texter, sånger och berättelser. ”Samofjöse” är en av dem.
Vi får veta mer om berättandets konst och om de knep Linda använder. Du kan först behöva städa rent och ta bort allt som inte behövs. Allt för att kunna lyfta fram din egen sanning. Och det blir sång också!
Att skriva en deckare är ett hissnande äventyr. Det säger Per Holmlöv som är både äventyrare och författare. När han fick ett erbjudande om att skriva en deckare i Åremiljö tackade han ja. Här berättar han mer om hur det gick till. Bland annat om vikten av att sätta sig vid de gamla mästarnas fötter.
Tänk att man adoptera ett språk. Det har Theres K Agdler gjort. Hon växte upp i en by i Schweiz och flyttade till Sverige för drygt 20 år sedan. Nu har hon gett ut åtta böcker på svenska, som är hennes litterära språk. Samtidigt arbetar hon som skrivarcoach.
Vi möter Theres i hennes skrivarstuga på Frösön där hon berättar om sina egna böcker och samtidigt bjuder på sina bästa skrivartips. Vad är till exempel en plantering?
Det finns människor som lämnar spår efter sig och som gör stort avtryck i historien. Karin Härjegård har skrivit böcker om tre kvinnor som verkligen inspirerat.
Den första boken, Den där elden inom, handlar om Margareta Klingspor som uträttade storverk i Hede. Den andra boken, Drottningen af Åre, har hotelldrottningen Kristina Hansson som huvudperson. Den tredje boken, Det har kommit ett brev, handlar om Margret Bergman, som växte upp i Rörön i Berg, men som flyttade till USA där hon sen gjorde karriär som textilkonstnär, lärare och företagare.
Följ med på en spännande föreläsning där Freddie Ross presenterar sin bok Grymhetens konst i ord och bild.
Det är den kontroversiella konsten som står i fokus. Grymheten tycks ha följt oss genom historien. Vi fascineras och skräms av det grymma och våldsamma. Konsten blir en trygg plats där vi kan röra i de mörka rummen.
Hundar vandrar genom texten i Ingrid Marie Thorslunds böcker. Här berättar hon om varför hundar tar en så stor plats både i hennes skrivande och liv. Kanske handlar det om att hunden ger oss ett möte med något större, något bortom orden. Om vi tänker efter så finns det många hundar i litteraturhistorien.
Se filmen med Ingrid Marie Thorslund
Naket, personligt, sårigt och svårt. Men också försonande och vackert. Clara Withoff har skrivit en bok om hur det är att växa upp med en mamma som brottas med psykisk ohälsa.
Vi får höra Clara läsa ur boken ”Tillsammans längs en sårig stig – en berättelse om bipolär sjukdom.
+
Kulturskolans lärplattform Study Along erbjuder gympass samt kurser i
Kurserna är nu öppna och passar både barn, ungdomar och vuxna. Du behöver bara registrera ett konto på Study Alongs hemsida för att ta del av hela deras utbud. Klicka på "Logga in" och välj sedan "Registrera".
Läs om Study Along och registrera ett konto
Play Along är en webbaserad tjänst där du kan lära dig spela olika instrument med hjälp av videolektioner. Kurserna är framtagna av professionella musiklärare och anpassade till olika nivåer, från nybörjare till avancerad nivå.
En av grundarna av PlayAlong-tjänsten säger så här:
– Corona påverkar oss alla på olika sätt. Då tror vi det är viktigt att vi hjälps åt och drar våra strån till stacken för att motverka oro och tristess. Vi som själva spelar instrument eller sjunger vet hur underbart det är. Därför öppnar vi upp hela PlayAlong-tjänsten gratis (fylld av 1.000-tals videokurser hur man lär sig spela instrument eller sjunga, skapade av musiklärare från hela Sverige) åtminstone april ut.
Surfa till playalong.se/kampanj
Ange koden "beatcorona2020" för att få fri access.
+
Biblioteken är stängda för fysiska besök men du kan förbeställa och hämta bokpåsar utanför kommunens biblioteksentréer.
Bokbilen kör som vanligt enligt ordinarie turlista.
Information om bokpåsar och bokbilen
Med ditt lånekortsnummer och pin-kod loggar du in för att låna e-böcker och e-ljudböcker. Har du inte ett lånekort så kontaktar du biblioteket.
Kontaktuppgifter till biblioteken
Viddla är en strömmande filmtjänst där du kan låna och se filmer på din dator, surfplatta eller smarttelefon. Allt du behöver är ditt lånekort (elva siffror knappas in) eller personnummer, din pinkod och internetuppkoppling. Du kan låna upp till fyra filmer per månad. Lånetiden är 48 timmar och under tiden kan du se filmen obegränsat antal gånger.
+
Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online. Här finns musik, dans, bildkonst, litteratur och andra uttryck från våra främsta scener.
Gör ett digitalt studiebesök på konsert, teater eller museum:
Vi är många som just nu drömmer oss bort till spännande resor och äventyr utomlands. En positiv effekt av de reserestriktioner som coronapandemin har medfört är att flera av världens stora muséer och andra sevärdheter öppnat upp för virtuella utställningar. Besök bland annat British museum, Louvren och Sixtinska kapellet i Rom.
När du inte kan komma till världen får världen komma till dig!
+
Att fiska är perfekt nu i virustider, i kommunen finns en mängd sjöar och tjärnar där du kan pröva fiskelyckan. Vi har två fiskebroschyrer där du hittar alla våra fiskevårdsområden, kolla där. På många ställen finns det grillplatser och vindskydd.
Broschyr: Fjällfiske (pdf, 4 MB)
Broschyr: Fiske i Strömsunds kommun – utom fjällen (pdf, 9 MB)
Fiskekort kan du köpa utanför Strömsunds turistinformation eller online via webbplatserna iFiske och Natureit.
Gratis fiske i Strömsund vid Vattudalsbron, från OKQ8 till udden samt från brofästet till Kajen/Jobbcenter. Läs mer om det i broschyren Fiske i Strömsunds kommun – utom fjällen.
+
I kommunen finns flera lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Merparten av lekplatserna ligger i bostadsområden men vi har också några som kan fungera som utflyktsmål. Flera lekplatser har belysning samt sittplatser.
+
Gillar du att röra på dig ute i naturen? Det finns flera skidspår runt om i kommunen.
+
Utegymmen är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Du hittar utegym i Strömsund, Backe och Hoting. Välkommen!
+
Myndigheternas allmänna budskap är att det är bra att röra på sig utomhus. Regelbunden fysisk aktivitet har positiv effekt på flera riskfaktorer, god kondition och styrka ökar förutsättningen att klara av de påfrestningar som isolering, covid-19 och efterförlopp innebär. På 1177:s webbplats finns även filmer med träningstips.
1177:s tips om hur du kan fortsätta vara aktiv under pandemin
+
I kommunens evenemangskalendern kan du se evenemang där arrangören utfört åtgärder enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
+
Riksförbundet HjärtLung har tagit fram hemsidan ”Tillsammans i vinter”. Den är öppen för alla och erbjuder
Till webbplatsen ”Tillsammans i vinter”
Kommunen erbjuder stöd till anhöriga via kontaktpersoner. Det går också bra att kontakta en biståndshandläggare.
+
Skattjakt är ett välkänt fenomen, men inom geocaching har jakten organiserats till att bli en lek för alla åldrar. Du behöver en internetkoppling, en GPS eller en smarttelefon – och sedan är det bara att sätta igång. Geocaching passar hela familjen och är inte bundet till årstider.
Gör så här: Med hjälp av en GPS-enhet eller en telefon ska du hitta ”skatter” eller så kallade cacher. Cacherna kan vara av olika storlekar och former. När du har hittat en cache, så ska den loggas – dels i den logg som ska finnas i cachen och dels på geocaching.com:s hemsida.
Låter det kul? Läs mer om geocaching på Friluftsfrämjandets hemsida
Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är det minsta sjuk.
Strömsunds kommun
Box 500
833 24 Strömsund
Kontakta kommunen
0670-161 00 (växel)
Kontakta gärna
Senast ändrad/granskad: 21 december 2020