På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Aktiv fritid i coronatider

Det finns fortfarande möjlighet till en aktiv fritid, även i virustider då mycket är inställt. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du behöver vila eller återhämtning. Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer: håll avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö. Här följer tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande aktiviteter att uppleva i din kommun.

Kulturaktiviteter

Lär dig spela instrument via digitala tjänster

+

Lär dig spela ett instrument via Study Along – gratis

Kulturskolans lärplattform Study Along erbjuder gympass samt kurser i

  • att spela ett instrument, exempelvis en gitarrkurs med 13 tre- till fem-minuterslektioner
  • att dansa och göra koreografi
  • att göra cirkuskonster.

Kurserna är nu öppna och passar både barn, ungdomar och vuxna. Du behöver bara registrera ett konto på Study Alongs hemsida för att ta del av hela deras utbud. Klicka på "Logga in" och välj sedan "Registrera".

Läs om Study Along och registrera ett konto

PlayAlong – proffsen lär dig spela olika instrument

Play Along är en webbaserad tjänst där du kan lära dig spela olika instrument med hjälp av videolektioner. Kurserna är framtagna av professionella musiklärare och anpassade till olika nivåer, från nybörjare till avancerad nivå.


En av grundarna av PlayAlong-tjänsten säger så här:

– Corona påverkar oss alla på olika sätt. Då tror vi det är viktigt att vi hjälps åt och drar våra strån till stacken för att motverka oro och tristess. Vi som själva spelar instrument eller sjunger vet hur underbart det är. Därför öppnar vi upp hela PlayAlong-tjänsten gratis (fylld av 1.000-tals videokurser hur man lär sig spela instrument eller sjunga, skapade av musiklärare från hela Sverige) åtminstone april ut.

Surfa till playalong.se/kampanjlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Ange koden "beatcorona2020" för att få fri access.

Estrad Norr erbjuder scenkonst för dig som måste stanna hemma

+

I ett läge där kulturevenemang över hela världen ställs in och människor isoleras i sina hem fortsätter Estrad Norr att producera scenkonst – anpassad för rådande omständigheter. Det här är scenkonst för dig som måste stanna hemma, men också för den som är nyfiken på Estrad Norr. Innehållet är fritt för alla att ta del av!

Estrad Norr sänder live varje torsdaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bibliotekens digitala tjänster: Böcker och film

+

Läs böcker – förbeställ via bokbilen

Från och med måndag 6 april kör bokbilen som vanligt igen enligt ordinarie turlista.

Läs böcker – beställ bokpåsar och hämta vid biblioteken

Från och med 14 april går det även att förbeställa och hämta bokpåsar utanför kommunens biblioteksentréer.

Här kan du läsa mer om bokbilen och bibliotekens bokpåsar

Läs e-böcker och lyssna på e-ljudböcker

Med ditt lånekortsnummer och pin-kod loggar du in för att låna e-böcker och e-ljudböcker. Har du inte ett lånekort så kontaktar du biblioteket.

Sök och låna e-böckerlänk till annan webbplats

Kontaktuppgifter till biblioteken

Viddla – en strömningstjänst för film

Viddla är en strömmande filmtjänst där du kan låna och se filmer på din dator, surfplatta eller smarttelefon. Allt du behöver är ditt lånekort (elva siffror knappas in) eller personnummer, din pinkod och internetuppkoppling. Du kan låna upp till fyra filmer per månad. Lånetiden är 48 timmar och under tiden kan du se filmen obegränsat antal gånger.

Läs mer om att Viddla film

Utställning av förskolebarn: Konstprojektet Återskapande

+

Förskolebarn gör nya saker av skräp

Leo Brusewitz har, tillsammans med kommunens förskolor, genomfört konstprojektet ”Återskapande” inom ramen för Skapande förskola. Det går ut på att något har slängts bort, blivit skräp och sedan återuppstår genom barnens kreativitet i ny form.

Här kan du se utställningen

Gå på digital konsert, teater eller museum

+

Kulturarenan

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online. Här finns musik, dans, bildkonst, litteratur och andra uttryck från våra främsta scener.

Gör ett digitalt studiebesök på konsert, teater eller museum:

www.kulturarenan.selänk till annan webbplats

www.digitaltmuseum.selänk till annan webbplats

Låt världen komma till dig!

Vi är många som just nu drömmer oss bort till spännande resor och äventyr utomlands. En positiv effekt av de reserestriktioner som coronapandemin har medfört är att flera av världens stora muséer och andra sevärdheter öppnat upp för virtuella utställningar. Besök bland annat British museum, Louvren och Sixtinska kapellet i Rom.
När du inte kan komma till världen får världen komma till dig!

10 virtuella upplevelser från reseföretaget Ticketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Naturupplevelser

57 naturreservat att upptäcka

+

Ladda ner listan över Strömsunds 57 naturreservat och bocka av dina besök i naturen. Ett nytt besök om dagen ger dig nya naturupplevelser i nästan tre månader.

Naturreservat i Strömsunds kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Promenadstigar och vandringsleder

+

Det finns flera fina promenadstigar och vandringsleder med varierad svårighetsgrad som väntar på att utforskas.

Alla vandringleder i kommunen

Fågelvägen mellan Strömsund och Tullingsås – lättvandrad naturstig

Besök toppar i Frostviken

I Frostviken kan du köpa Toppkortet 2020. Om du besöker minst tre av topparna så deltar du i utlottning av fina priser.

Toppkortet 2020 i Frostviken

Rörelseaktiviteter i Backe

Under sommaren 2020 anordnas rörelseaktiviteterna Smiley-jakt, Promenera runt, Tre toppar, Ut i naturen och Rörelserundan i Backe. Gemensamt för alla är att du är utomhus. På tre av dem tävlar du om dessutom om priser.

Rörelseaktiviteter i Backe

Ge dig ut och fiska!

+

Att fiska är perfekt nu i virustider, i kommunen finns en mängd sjöar och tjärnar där du kan pröva fiskelyckan. Vi har två fiskebroschyrer där du hittar alla våra fiskevårdsområden, kolla där. På många ställen finns det grillplatser och vindskydd.

Broschyr: FjällfiskePDF

Broschyr: Fiske i Strömsunds kommun – utom fjällenPDF

Fiskekort kan du köpa utanför Strömsunds turistinformation eller online via webbplatserna iFiske och Natureit.

www.ifiske.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.natureit.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Gratis fiske i Strömsund vid Vattudalsbron, från OKQ8 till udden samt från brofästet till Kajen/Jobbcenter. Läs mer om det i broschyren Fiske i Strömsunds kommun – utom fjällen.

Björn- och viltspaning

+

I kommunen finns två företag som erbjuder viltskådning mitt i Sveriges brunbjörntätaste områden. Boka en natt eller två i fotogömslen. Du väljer själv vem ni vill dela gömslet med, eller om du vill sitta ensam. Risken för corona är minimal.

Facebook: Sunnansjögårdens jakt och fiskelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebook: Rörströmsälvens natur- & fiskeupplevelselänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Lek och skoj

+

I kommunen finns flera lekplatser som passar för barn i olika åldrar. Merparten av lekplatserna ligger i bostadsområden men vi har också några som kan fungera som utflyktsmål. Flera lekplatser har belysning samt sittplatser.

Lekplatser i kommunen

Ta en runda på motionsslingan

+

Gillar du att röra på dig ute i naturen? Vill du springa på preparerat underlag? Då finns flera motionsslingor runt om i kommunen. Under vintern fungerar de som skidspår.

Motionsspår

Träna på gym

+

Utegym

Utegymmen är till för alla, vare sig du är ung eller äldre, ensamtränare eller tränar ihop med andra. Du hittar utegym i Strömsund, Backe och Hoting. Välkommen!

Hitta till våra utegym

Privata gym

Vi har ett antal privata gym i kommunen som håller öppet. Kolla med dem vilka åtgärder de gjort för att du ska känna dig säker att träna där i coronatider. De gym som finns i kommunala lokaler är stängda.

Pigg & Frisk, Strömsund

Nordicas Hälsa & gym, Strömsund

Övrigt

Evenemang med säker fysisk distans

+

I kommunens evenemangskalendern kan du se evenemang där arrangören utfört åtgärder enligt Folkhälso­myndig­hetens rekommendationer.

Kommunens evenemangskalender

Geocaching – högteknologisk skattjakt

+

Skattjakt är ett välkänt fenomen, men inom geocaching har jakten organiserats till att bli en lek för alla åldrar. Du behöver en internetkoppling, en GPS eller en smarttelefon – och sedan är det bara att sätta igång. Geocaching passar hela familjen och är inte bundet till årstider.

 

Gör så här: Med hjälp av en GPS-enhet eller en telefon ska du hitta ”skatter” eller så kallade cacher. Cacherna kan vara av olika storlekar och former. När du har hittat en cache, så ska den loggas – dels i den logg som ska finnas i cachen och dels på geocaching.com:s hemsida.

Låter det kul? Läs mer om geocaching på Friluftsfrämjandets hemsidalänk till annan webbplats

Tänk på att följa Folkhälsomyndig­he­tens riktlinjer: håll avstånd till andra när du är ute och stanna hemma om du är det minsta sjuk.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta kommunen

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 27 maj 2020