Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Anneli Svensson, kommundirektör.

Anneli Svensson, kommundirektör.

Viktig information • Publicerat: | Coronaarkiv (historisk nyhet)

Kommundirektören om arbetet med corona-pandemin

Hej! Vi befinner oss just nu i en ansträngd situation och det är ovisst hur länge den kommer att pågå. Klart är att den påverkar både våra verksamheter, och dig som invånare. Vi följer utvecklingen löpande och arbetar varje dag med att anpassa verksamheter för att kunna fortsätta leverera vår samhällsviktiga service.

Som kommun ska vi även under en pandemi fortsätta att utföra vår samhällsviktiga service, till exempel inom förskolor, skolor, vård, omsorg, vatten och avlopp. Vi har följt utbrottet sedan det tog fart i Kina och har arbetat allt mer intensivt med att förbereda verksamheterna inför konsekvenser som kan bli verklighet vid en ökad smittspridning. Våra åtgärder ska först och främst skydda äldre och riskgrupper i samhället.

Många möten

Sedan vecka 13 arbetar kommunen i stabsläge. Vad innebär då det? Jo, i staben ingår ett antal nyckelfunktioner som fått till uppgift att arbeta med kommunens hantering av pandemin. Staben har möten dagligen för att utvärdera lägesbild, information och ta fram underlag för beslut i krisledningsgruppen där jag, förvaltningschefer och koncernens bolags-vd:ar sitter.


Kommunen samverkar också med övriga kommuner och aktörer i länet. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men har även beslutat om ytterligare åtgärder. Bland annat har vi stängt vissa kommunala lokaler för allmänheten och ställt in alla evenemang i våra lokaler eller på andra platser där kommunen är medarrangör. Vi har också infört besöksrestriktioner inom flera verksamheter och gymnasieskolan bedriver distansundervisning.
Håll dig uppdaterad, men tänk på att vara källkritisk och inte bidra till ryktesspridning.

Information från kommunen på www.stromsund.se/corona Öppnas i nytt fönster.

Information från svenska myndigheter www.krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Se över dina sociala kontakter

Ett sätt att minska smittspridningen är att begränsa fysiska kontakter. Givetvis känns det tråkigt att inte kunna träffas och umgås som vanligt! Att tänka efter kring alla fysiska kontakter är en uppmaning som gått ut till kommunens medarbetare och förtroendevalda. Men det är viktigt att alla kommuninvånare funderar på vilka sociala kontakter man behöver ha och inte. Kom ihåg att hålla avstånd när du är ute och handlar!

Kommunen väljer digitala möten framför fysiska, bokar av eller skjuter upp planerade träffar. Vi undviker utbildningar och samlingar i stora grupper och gör inga tjänsteresor. Jag vill tacka kommunens medarbetare som redan nu gör stora ansträngningar för att omprioritera och lösa utmaningar för att verksamheten ska fortsätta på så bra sätt som möjligt. Att alla friska fortsätter att arbeta kommer att vara avgörande framöver, det är lika viktigt som att vara hemma om man är sjuk.

Alla kan hjälpa till

Det ansträngda läget gör att kommunen kan tvingas till beslut som vid något läge gör att vår service till dig som invånare inte längre fungerar som vanligt. Vi hoppas och tror att du har förståelse för det! Vi har också alla ett personligt ansvar i den situation som nu är. Tänk på att stanna hemma vid sjukdom, undvik att besöka riskgrupper och ställ upp för grannar, vänner och medmänniskor.

Anneli Svensson

Kommundirektör

Denna text var tidigare publicerad på kommunens annonssida i Strömsunds gratistidning i slutet av mars. På grund av den snabba händelseutvecklingen är den något uppdaterad.


Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: