Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna

Viktig information • Publicerat: |Coronaarkiv (historisk nyhet)

Ändrade rutiner för färdtjänst och sjukresor

Med anledning av coronaviruset covid-19 har Strömsunds kommun beslutat om ensamåkning inom färdtjänst, där resenären ofta tillhör riskgruppen. Även Region Jämtland Härjedalen, som är ansvarig för sjukresor, har tagit fram särskilda regler.

Färdtjänst

Strömsunds kommun, som är ansvarig för färdtjänst, har beslutat att ta bort samåkningen av färdtjänstresor. Det innebär att varje resenär beställer sin resa som vanligt men reser ensam i fordonet som man i vanliga fall kan få dela med fler resenärer. Du som ringer och bokar en färdtjänstresa får information om förändringen i samband med bokningen.


Känner du symtom på förkylning, även lindriga, ska du inte resa med färdtjänst utan stanna hemma och begränsa dina sociala kontakter.

Sjukresor

Även Region Jämtland Härjedalen, som är ansvarig för sjukresor, har tagit fram särskilda regler.


  • Patienter och anhöriga ombeds ta ett större ansvar för eget resande med bil då detta är det säkraste sättet att resa under tiden för smittspridning.
  • Samordning av taxifordon (sjukresa med taxi) sker enbart då patienterna inte tillhör kända riskgrupper. För patienter inom riskgruppen prioriteras resande i enskild taxi. Det är vårdgivaren som avgör om transporten kan eller inte kan samordnas.
  • Under Covid-19 kan väntetiderna för sjukresetaxi bli längre till följd av begränsad tillgång på fordon. Vi vill därför vara restriktiva med sjukresetaxi och så långt som möjligt hänvisa till eget resande med bil.

Till Region Jämtland Härjedalens information om sjukresor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: