Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny
Lyssna på sidan Lyssna
Två kvinnor vid bord

Anna Thörn och Annelie Nilsson på Restaurang Flottaren i Rossön.

Publicerad:

April: ”Det känns häftigt att bo och våga satsa i Rossön”

Under 2018 flyttade Anna Thörn med sambo och dotter från Stockholm till Rossön. Nu har även hennes mamma och syster flyttat efter och familjen har välkomnat en liten bebis.
– Att ta steget att flytta, och dessutom våga ta över en restaurangverksamhet är bland det bästa vi gjort, säger Anna.

 ”Stockholm är en fantastisk stad, men det finns inget som håller oss kvar”.
Så resonerade Anna Thörn och hennes familj och flyttade till Rossön. Eftersom sambon Rikards mormor och morfar kom från byn spenderade han mycket dit där som liten. Så anknytningen och längtan fanns där. Nu har även Annas syster och mamma flyttat efter från Uppsala och familjen har blivit fyra efter lillebror Arves ankomst i slutet på februari.
– Det är kul att vi bidragit till att öka folkmängden i Rossön ganska rejält, säger Anna och skrattar.

Fint välkomnande

Familjen fick ett fint mottagande och har landat efter flytten från huvudstaden.
– Jag tycker att människorna här är öppna och trevliga. De är också engagerade och intresserade på ett sätt som de inte är i storstan. Jag är imponerad av byn och det känns tryggt för mina barn att växa upp här, fortsätter hon.

 

Blommor och lampa i fönster

Det är mysigt och ombonat i restaurangen som ligger i centrala Rossön.

Helt ny bransch

Strax efter flytten, när samhällsföreningen skulle stänga restaurangverksamheten i byn, beslutade sig Anna för att ta klivet in i en helt ny bransch. Sedan oktober 2018 driver hon Restaurang Flottaren tillsammans med systern Julia. Restaurangen ligger i anslutning till före detta Bodums skola i centrala Rossön och har lunchservering måndag till fredag, kocken Annelie Nilsson från Hoting lagar även mat till Killevippens förskola.
– I Stockholm arbetade jag inom hemtjänsten men även i butik, så det här är en ny utmaning för mig. I början var jag livrädd varje dag, nu är jag tryggare och kan planera och tänka strategisk kring hur vi ska utveckla och satsa. Vi har förstått vad folk vill ha och försöker anpassa verksamheten efter det, säger Anna.

Matlådor till försäljning

Just nu måste restaurangen också anpassa sin verksamhet på grund av coronaviruset. Då lunchserveringen är tillfälligt stängd för att fördröja smittspridning, satsar restaurangen istället på att sälja färdiga matlådor för avhämtning eller utkörning. Personalen har också renoverat toaletter och satt upp skyltar.
– Vi önskade kunna hålla öppet som vanligt, men till slut var vi tvungna att stänga tillfälligt. Vi hoppas att våra gäster får vara friska och att de kommer tillbaka när allt känns tryggt igen, när det blir annonserar vi om. Under tiden fortsätter vi att se framåt, säger Anna.

 

Inredning i restaurang

Utöver lunchservering satsar restaurangen även på pubkvällar och underhållning.

Hjälp i uppstarten

Som nybliven företagare fick hon hjälp av Näringsliv och utveckling (före detta Strömsunds utvecklingsbolag) inför uppstarten, bland annat med affärsplan. Nu har restaurangen fullständiga alkoholrättigheter och utöver lunchverksamheten är målet att erbjuda underhållning och pub med a´la carte eller buffé då och då.
– Det här har blivit lite av en samlingsplats i byn, vi har blivit viktiga för några av de stammisar som återkommer varje vecka. Jag tror det är värdefullt för bygden att restaurangen lever vidare, säger Annelie Nilsson.

Ett enklare liv

Anna Thörn och hennes familj gillar sitt nya liv i Rossön. Just nu pågår renovering av gården och Anna har bestämt sig för att utbilda sig till redovisningskonsult efter sin föräldraledighet.
– Jag tror det finns en efterfrågan på sådana tjänster, det är bra att ha flera ben att stå på och utbildningen blir ett bra komplement till restaurangen. Att bo och verka på landsbygden öppnar dörrar som på andra platser skulle vara stängda. Jag tror det är lättare att utvecklas här, mentaliteten är en annan. Saker och ting går ofta att lösa, vilket gör det enklare att våga satsa. Livet här känns enklare och det uppskattar jag, säger Anna Thörn.

Fakta

Varje månad släpper vi en ny artikel på temat i årets kommunalmanacka.

Läs tidigare artiklar från Kommunalmanackan

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: