Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Viktig information • Publicerat: kl. 17.04.25, 25 mars 2020

Kommunen arbetar nu i stabsläge

Från och med vecka 13 arbetar Strömsunds kommun i stabsläge. Det innebär att kommunen ytterligare förstärker sin beredskap med anledning av covid-19, coronavirus.

I staben ingår ett antal nyckelfunktioner som fått till uppgift att arbeta med hanteringen av pandemin. Staben samlas dagligen för att utvärdera lägesbild, information och ta fram underlag för beslut i koncernledningen. De åtgärder kommunen beslutar om syftar till att fördröja smittspridning och mildra oro.

Samordnar och stärker beredskapen

– Vi har följt utvecklingen noga ända sedan utbrottet tog fart i Kina. För att förstärka vår hantering och skapa en tydligare styrning har kommunen nu gått upp i stabsläge. Det innebär att vi samordnar och stärker vår beredskap för att snabbt kunna agera om det skulle behövas. Till stabschef har jag utsett Anders Bergman, chef för miljö- och byggavdelningen, säger Anneli Svensson, kommundirektör.

Koncernledningen arbetar sedan en tid med att planera för personalförsörjning och säkerställa samhällsviktiga funktioner vid ett större utbrott med hög sjukfrånvaro.

Finns det några bekräftade fall av covid-19 i Strömsunds kommun?

Fram till 23 mars var rutinen att Region Jämtland Härjedalen rapporterade bekräftade fall till berörda kommuner. Strömsunds kommun hade fram tills dess inte fått rapport om något bekräftat fall.

Inga rapporter till kommunen

Då det nu finns samhällsspridning i länet, framför allt i Åre och Östersund, rapporterar regionen inte längre bekräftade fall till kommunerna. Regionen tar inte heller prov på alla med symtom utan endast personer i behov av sjukhusvård samt personal inom sjukvård och äldreomsorg med misstänkt covid-19.

Stort mörkertal

Det innebär att den absolut största andelen smittade inte kommer få veta att de har covid-19 och att mörkertalet blir stort. Det kan alltså finnas smittade i Strömsunds kommun som vi inte har kännedom om. Om kommunen skulle ha information om smittade eller misstänkt smittade invånare så omfattas de av patientsekretess. Därför lämnar kommunen aldrig ut några uppgifter om patienter.

– Det är nu oerhört viktigt att vi alla tar vårt ansvar och följer de rekommendationer som finns för att fördröja smittspridning, säger Anneli Svensson.

 

Observera: Nyhetstexterna är aktuella när de publiceras men uppdateras inte.

Fakta

  • 113 13 – nationellt informationsnummer för stora olyckor och kriser. Ring för frågor som inte handlar om sjukdomssymtom. Ring endast 113 13 om du inte kan hitta informationen på nätet.
  • 1177 – Ring 1177 endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.

Alla kommunens artiklar om covid-19

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 11 maj 2020