Till innehåll på sidan
Till huvudmenyn
Till undermeny

På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Lyssna på sidan Lyssna

Emil Martinsson på skjutbanan hemma på gården i Hall-Håxåsen.

Publicerad:

Emil skjuter för medalj på EM i luftpistol

Viltmålsskytten Emil Martinsson är en av kommunens tre ambassadörer. Mellan 22 februari och 1 mars är han i Polen och deltar i Europamästerskapet i luftpistol.
– Min förhoppning är en individuell medalj, säger han.

Emil Martinsson bor i Hall-Håxåsen utanför Strömsund tillsammans med fru och barn. Han är ursprungligen från Småland men har bott i Jämtland i snart 20 år. Skyttet började han med redan som 15-åring och det dröjde inte länge förrän han deltog i sitt första SM. Under sin karriär har han tagit över 100 SM-guld och snart 50 individuella medaljer på EM och VM . Den individuella sporten passar honom bra.

– Jag höll på med fotboll och orientering också, men min pappa var jägare och lite skytteintresserad och jag fastnade ganska direkt för det. Jag fick bra och värdefull stöttning hemifrån vilket betydde mycket. Det finns en tjusning i att allt hänger på mig, samtidigt är det en utmaning, säger han.

Trivs på mästerskap

Strömsundsskytten är en äkta vinnarskalle, som ofta lyckas prestera som allra bäst på stora mästerskap. Inför EM är förhoppningen att ta en individuell medalj, erfarenheten han samlat på sig är en styrka.

– Uppladdning och träning har gått som jag har velat. Historiskt har det gått bra på mästerskap, jag har ofta haft flyt och framgång föder framgång. Sedan har jag också samlat på mig mycket rutin vilket är en styrka, säger Emil.

Vad är dina styrkor som idrottsman?

– Jag är målinriktad, tjurig och systematisk och gillar att ha koll på utrustning och det jag gör. Det är viktigt att ha helheten och inte lämna något åt slumpen.

Egen skjutbana på gården

Sedan han började med skyttet har han skjutit mer än 300.000 luftgevärsskott, det blir i snitt 50 skott om dagen, fem dagar i veckan. Då är det skönt att ha goda träningsförhållanden hemma på gården i Hall-Håxåsen där Emil byggt en egen skjutbana.

– Där har jag lagt grunden för många av mina medaljer, jag är nog ganska ensam om att ha så nära till träning vilket är en klar fördel, säger Emil.

Fler skyttar på gång?

Nu fostrar han och frun Marie, som arbetar som tränare på Skyttegymnasiet i Strömsund, kanske nästa generations framgångsrika viltmåls- och gevärsskyttar. Barnen har nämligen anammat föräldrarnas stora intresse.

– Att jag nu fått förtroendet att vara ambassadör är trevligt och gör att jag kanske kan vara en förebild från andra och visa att det är möjligt att göra en elitsatsning även på landsbygden, säger Emil Martinsson.

Läs mer om kommunens ambassadörer

 

Emil tillsammans med skytt.

Strömsundsskytten Emil Martinsson har tagit många medaljer under sin långa karriär.

Stora tävlingar för Emil 2020

  • EM, Polen februari–mars
  • SM 10m, mars
  • Internationell tävling, Tjeckien maj
  • VM, Frankrike juni
  • SM 50 och 80m, augusti

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: