På www.stromsund.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Google translate

X

Översätt sida

Använd Google Translate för att översätta webbplatsen. Strömsunds kommun tar inget ansvar för att översättningen blir korrekt.


Publicerad: 6 februari 2020

Frågor och svar om Coronaviruset

Det pågår just nu ett utbrott av Coronavirus 2019-nCoV. Utbrottet har sitt ursprung i staden Wuhan i Kina. Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att smittas i Sverige är mycket låg. Strömsunds kommun följer utvecklingen och ser över sina rutiner.

Coronaviruset upptäcktes i Wuhan i den kinesiska provinsen Hubei. Merparten av alla smittade finns där och i övriga Kina, men fall har även konstaterats i Europa. Däribland ett i Sverige. Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till Hubei-provinsen.

Risken för att bli smittad i Sverige är mycket låg

Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att smittas i Sverige är mycket låg, men utesluter inte att enstaka fall dyker upp.

Vad gör Strömsunds kommun?

Strömsunds kommun följer utvecklingen av Coronavirusets spridning. Verksamheterna har redan idag väl inarbetade rutiner och riktlinjer, bland annat kring hygien inom förskola, skola och äldreomsorg. Dessa fortsätter vi att följa precis som tidigare. Som en extra försiktighetsåtgärd kommer kommunen att se över planer och rutiner gällande smittspridning.

Vad kan du tänka på?

I februari, då både säsongsinfluensa och vinterkräksjuka förekommer, är det extra viktigt att tänka på den egna hygienen. Det är viktigt även för att förhindra luftvägsinfektioner, däribland Coronavirus.

  • Undvik att röra vid ansikte eller ögon.
  • Undvik nära kontakt med sjuka människor.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
  • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

Om du har varit utomlands

Har du inte varit på resa i Hubei-provinsen i Kina de senaste 14 dagarna, men har feber, halsont och hosta är det inte sannolikt att du drabbats av Coronaviruset.


Har du däremot varit i Kina de senaste 14 dagarna ska du vara uppmärksam på liknande symtom. Då ska du genast ringa 1177 för att få information om när och var du ska söka vård.

Kontakta oss

Strömsunds kommun

Box 500

833 24 Strömsund

0670-161 00 (växel)

Kontakta gärna

Senast ändrad/granskad: 6 februari 2020